Ana Sayfa Çalışma Hayatı Çalışan personellere kıdem tazminatı ödenir mi?

    Çalışan personellere kıdem tazminatı ödenir mi?

    Kıdem Tazminatı

    944
    0

    Öteden beri çalışmaya devam eden çalışanlarımıza birikmiş kıdem tazminatlarını ödemek istiyoruz. Kişiler çalışmaya devam edecekler. Bu mümkün müdür?

    Kıdem tazminatına hak kazanma koşulları bellidir ve 14. madde de sayılmıştır. 

    İşçilerin KIDEM tazminatına hak kazanacak şekilde işten çıkarılmaları ve buna yazılı rıza ile eşlik etmeleri gerekmektedir.

    Personel 20.11.2020’den itibaren nakdi ücretsiz izinlidir. En son kasım ayı 19 günlük maaş bordro hesaplaması oldu. Sonrası nakdi ücretsiz izin desteği almaktadır. Bugün askerlik nedeniyle çıkışını yapacağız. Kıdem hesaplamasında hangi ücreti baz almalıyız?

    Kıdem tazminatı hesabında esas alınacak ücret, işçinin son ücretidir. 

    Başka bir anlatımla, iş sözleşmesinin feshedildiği anda geçerli olan ücrettir. 

    İhbar öneli tanınmak suretiyle yapılan fesihte önelin bittiği tarihte fesih gerçekleştiğinden, önelin bittiği tarihteki ücret esas alınmalıdır.

    Bir personelin tazminatı tutarı kıdem tazminatı tavanını aşıyor. Kıdem tazminatını aşan kısım için sgk ve gelir vergisi kesintisi kesilmesi gerekiyor mu? Personele kıdem tazminatının tavan kısmını aşan tutarı ödememiz gerekir mi? 

    Kıdem tazminatına esas teşkil eden giydirilmiş brüt ücret tutarı ilgili yıl için belirlenen kıdem tazminatı tavan tutarının üzerinde ise kıdem tazminatı tavan tutarı esas alınır. Altında ise bulunan kıdem tazminatı miktarı esas alınır. 

    Kıdem tazminatı tavan tutarı üzerinde ödeme yapılabilir. Kıdem tazminatı tavan tutarı üzerinde kalan kısım ise işverenin inisiyatifi ile artan kısmın gelir vergisi ve sigorta primine tabi tutulması şartıyla verilebilir. 

    İşverenler tavan tutarın üzerindeki kısım için kıdem tazminatı ödenmeye zorlanamazlar. İşçi çok yüksek ücret alması durumunda dahi, işverenden kıdem tazminatı tavanını aşacak şekilde tazminatı isteyemez. 

    Ancak işverenin kıdem tazminatı tavan tutarının üzerinde ödeme yapmak istemesi halinde tavanı aşan kısmın prim gibi telakki edilerek vergilendirilmesi ve sigorta primine tabi tutulması gerekecektir.

    01.05.2004 tarihinde işe başlayan ve 28.02.2021 tarihinde işten ayrılan personel istifa ederek SGK’dan 15 Yıl, 3.600 gün kıdem tazminatı alma yazısını işverene getirmiştir. Yazıya istinaden kıdem tazminatı ödemesi kendisine yapılacaktır. Yapılacak kıdem tazminat ödemesi gider yazılabilir mi? 

    Kıdem ve ihbar tazminatının gider kaydı konusunda Gelir Vergisi Kanunu’nun 40’ıncı maddesinde özel bir hüküm olmamakla birlikte maddenin birinci fıkrasının (3) numaralı bendi çerçevesinde kurum kazancının tespitinde gider olarak indirilebilmesi için 1475 sayılı İş Kanunu’na göre işçinin kıdem tazminatına hak kazanması ve hak edilen kıdem tazminatının da işçiye ödenmiş olması gerekir. Tahakkuk etmiş olsa da ödenmemiş kıdem tazminatının gider yazılması mümkün değildir. 

    İş akdinin fesih sözleşmesi ile sona erdirilmesi veya mahkeme kararı dolayısıyla işverenler tarafından çalışanlara ödenecek kıdem ve ihbar tazminatı giderlerinin, ödemenin yapıldığı dönemde ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır. 

    1475 sayılı İş Kanunu’nun 14’üncü maddesine göre hesaplanacak kıdem tazminatına isabet eden kısmı gelir vergisinden istisna olup, kıdem tazminatının istisnayı aşan kısmı ile ihbar tazminatının tamamının Gelir Vergisi Kanunu’na göre ücret kabul edilerek, gelir vergisi tevkifatına tabi tutulması ve ödemenin yapıldığı ayı takip eden ertesi ayın yirmi altıncı günü akşamına kadar Muhtasar Beyanname ile beyan edilmesi gerekmektedir.


    Kaynak: İsmmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikFirmada bordrolu olarak çalışan mali müşavirler firmanın beyannamelerini gönderebilir mi?
    Sonraki İçerikDevlet kurumuna düzenlenen e-arşiv fatura nasıl iptal edilir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz