Ana Sayfa Muhasebe Basit usule tabi mükellefe ilişkin KDV vergilendirme dönemi aylık mı 3 aylık...

    Basit usule tabi mükellefe ilişkin KDV vergilendirme dönemi aylık mı 3 aylık mı olacak?

    ...mükellefiyetiniz ve faaliyetinizle ilgili vergilendirme dönemi takvim yılının üçer aylık dönemler olarak esas alınması mümkündür.

    522
    0

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
     İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

    Sayı

    :

    39044742-KDV.1-2306

    29/09/2014

    Konu

    :

    Basit usule tabi mükellefe ilişkin vergilendirme dönemi.

                İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, basit usulde ticari kazanca tabi mükellef olduğunuz, personel taşımacılığı faaliyetiyle iştigal ettiğiniz ve faaliyetinizle ilgili olarak 5/10 oranında tevkifatlı fatura düzenlediğiniz, vergilendirme döneminin aylık mı yoksa üç aylık mı olması gerektiği hususunda Başkanlığımızdan görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

                 KDV Genel Uygulama Tebliğinin ” Vergilendirme Dönemi ve Beyan Esası” başlıklı (V/B) bölümünde;

                 “1. Vergilendirme Dönemi

                 3065 sayılı Kanunun 39 uncu maddesine göre, KDV’de vergilendirme dönemi, faaliyet gösterilen takvim yılının üçer aylık dönemleridir. Ancak maddede Maliye Bakanlığına mükelleflerin gayri safi hasılatlarına göre üçer aylık vergilendirme dönemi yerine birer aylık vergilendirme dönemi tespit etme yetkisi verilmiştir.

                 Maliye Bakanlığına verilen bu yetki çerçevesinde, gerçek usulde vergilendirilen KDV mükelleflerinin birer aylık vergilendirme dönemine tabi olması uygun görülmüştür.

                 Aylık vergilendirme döneminin taşıdığı uygulama güçlükleri göz önüne alındığında, aşağıdaki mükelleflerin vergilendirme dönemi takvim yılının üç aylık dönemleri olarak belirlenmiştir.

                 Üçer aylık vergilendirme dönemi kapsamına giren mükelleflerin bu durumu beyanname verme süresinden önce ilgili vergi dairelerince bildirmeleri gerekir.

                 …

                c) Gelir Vergisi Kanununa göre basit usulde vergilendirilen mükelleflerin işlemleri 3065 sayılı Kanunun (17/4-a) maddesine göre KDV’den istisnadır. Ancak, 3065 sayılı Kanunun (18/1) inci maddesi kapsamında istisnadan vazgeçen basit usule tabi mükelleflerin yaptığı işlemlerde KDV hesaplanması gerekir.

                Gelir Vergisi Kanununa göre basit usulde vergilendirilen ve 3065 sayılı Kanunun (17/4-a) maddesindeki istisnadan vazgeçenlerin vergilendirme dönemi takvim yılının üçer aylık dönemleridir.

                Vergilendirme döneminin içinde mükellefiyetin tesis ettirilmesi vergilendirme dönemini değiştirmez. Vergilendirme dönemi içinde mükellefin işi bırakması, ölümü veya memleketi terk etmesi halinde, bu olayın vukubulduğu tarihe kadar geçen süre vergilendirme dönemidir.

                 …” denilmektedir.

                 Bu hüküm ve açıklamalara göre, mükellefiyetiniz ve faaliyetinizle ilgili vergilendirme dönemi takvim yılının üçer aylık dönemler olarak esas alınması mümkündür.


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSerbest meslek mensupları fatura düzenleyebilir mi?
    Sonraki İçerikBağ-Kur primleri defter beyan sistemine işlenir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz