Ana Sayfa Vergi Amortismana tabi sabit kıymet satışları KDV beyannamesinin hangi bölümünde beyan edilmelidir?

    Amortismana tabi sabit kıymet satışları KDV beyannamesinin hangi bölümünde beyan edilmelidir?

    758
    0
    Firmamız ocak ayında aktifine kayıtlı ticari aracını sattı ve ilgili araca ait giriş değeri amortisman ile tükendiğinden aracın satışının tamamı kardır. Satıştan doğan karımızı yenileme fonuna aktaracağız. KDV beyannamesinde ilgili satışın hasılatta gösterilmesi gerekmektedir. İlgili tutar hasılatta gösterilip daha sonra ters kayıt ile yenileme fonuna alındığından bu kez KDV kümülatif tutarı ile gelir tablosu hasılat tutarı uyumsuzluğu olacaktır. Burada nasıl bir yol izlememiz gerekir?

    Ters kayıt ile yenileme fonuna alınmaz. Elde edilen kar 549 hesap da yer alır. 

    Ayrıca yapılan satış KDV beyannamesinde “DİĞER İŞLEMLER” BÖLÜMÜNDE 503 kod ile beyan edilir. 

    Satıştan KAR elde edilmesi ve fona alınması 

    —————————————/——————– 

    100/102/101/127/257 (B)

                            254 391 549 (A)

    ————————————–/———————–


    Defter beyanda işletme defteri tutan bir şahıs firması adına kayıtlı araç var. Aracın zorunlu trafik sigortasını bilanço esasında dönemsellik gereği bölüyoruz. Fakat defter beyanda işleyiş nasıl olmalıdır?

    Defter beyanda kayıt işlemi sırasında dönemsellik ilkesi ile ilgili kutucuk var. Bu kutucuğa “vardır” işaretlenerek gider kaydedilmelidir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTarım ve Orman Bakanı Pakdemirli: Gıdada geleceğe yönelik riskleri indirmek için suyun daha az olduğu bir döneme gireceğiz
    Sonraki İçerikGübre Mal Grubu 2021 yılı Ocak ayında en yüksek ihracat %17 saf amonyak üzerinden yapıldı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz