Ana Sayfa Vergi Aile hekimlerinin yanlarında çalışan personeller için gelir vergisi kesintisi yapılır mı?

    Aile hekimlerinin yanlarında çalışan personeller için gelir vergisi kesintisi yapılır mı?

    Aile hekimlerinin yanında çalışanların ücretlerinden gelir vergisi istisnası var mıdır?

    832
    0

    Aile sağlığı merkezinde hekim olarak görev yapan bir hekimin yanında çalıştırdığı 2 adet SGK’lı olarak çalışan bir hemşire ve bir de temizlik görevlisi bulunmaktadır. Bu personele ait sgk primleri tahakkuk etmekte ve ödenmekte, bu personellere ait gelir vergisi stopajı kesip ödemek gerekiyor mu?

     

    Aile hekiminin yanında çalışanlar için GV istisnası yoktur. Normal bordro düzenlenecek, GV, DV ve SGK kesintisi yapılacaktır. 

    Aile Hekimleri Gelir Vergisi Kanunu’nun 94’üncü maddesinde tevkifat yapacaklar arasında sayılmamakla birlikte anılan maddenin son fıkrasındaki hüküm ve 275 seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamalar doğrultusunda aile hekimliği hizmetlerinin verilmesiyle ilgili olarak; 

    • Temizlik, sekreterlik, şoförlük gibi hizmetler için yanlarında çalıştıracakları hizmet erbabına yapılacak ücret ödemeleri, (193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 103’üncü maddesinde belirtilen oranlar) 
    • Serbest meslek işleri dolayısıyla yapılan ödemeler, (%20) 
    • İşyerine ilişkin kira ödemeleri, (%20) 
    • Esnaf muaflığından yararlarlananlardan mal ve hizmet alımları karşılığında yapılan ödemeler (Mal alışı %5; Hizmet alışı %10) üzerinden, maddede belirtilen oranlarda tevkifat yapmaları gerekmektedir. Tevkif edilen verginin muhtasar beyannamesi ile bağlı bulunulan vergi dairesine beyan edilmesi gerekmekte olup, birden çok aile hekiminin görev yaptığı aile sağlığı merkezlerinde ise bu yükümlülük yönetici olarak belirlenen aile hekimi tarafından yerine getirilecektir. 

    Aynı Tebliğin devamında Gelir Vergisi Kanunu’nun 94’üncü maddesi kapsamında vergi tevkifatı yapmak zorunda olan aile hekimlerinin yapacakları ödemelerden, ilgili vergi dairesinde muhtasar yönünden mükellefiyet kaydı yaptırmaları ve yapmış oldukları tevkifat tutarlarını muhtasar beyanname20 ile beyan ederek ödemeleri gerektiği açıklanmıştır


    Kaynak: İsmmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir.Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2020 Yılında tek işverenden alınan ve 600 Bin TL’yi geçen ücret gelirleri için 2021 Mart sonuna kadar GV beyannamesi verilmelidir.
    Sonraki İçerikElektrik işçiliği hizmetlerinde KDV tevkifatı var mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz