Ana Sayfa Mevzuat Yolcu beraberinde ve vergileri ödenerek getirilen eşya ile ilgili şartlar nelerdir?

Yolcu beraberinde ve vergileri ödenerek getirilen eşya ile ilgili şartlar nelerdir?

593
0

Kişisel Eşya Listesi kapsamı dışındaki eşya için; her bir yolcunun beraberinde getirdiği ve toplam kıymeti 430 Avro (15 yaşındaki yolcu için 150 Avro) -1500 Avro arasındaki eşyaya tek ve maktu vergi uygulanır.

Bu vergi oranları eşyanın;

– AB ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda %18
– Diğer ülkelerden gelmesi durumunda %20
– ÖTV Kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan eşya olması durumunda, yukarıdaki oranlara ilave %20 olarak uygulanmaktadır.

Bu kapsamdaki eşyanın;
a) Ticari miktar ve nitelik taşımaması,
b) Yolcu beraberinde ya da yabancı bir ülkeden posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla Türkiye’ye gelmesi,
c) Diplomatik eşya ve yolcu eşyası hariç olmak üzere, posta ve hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen eşyanın ağırlığının brüt olarak 30 kilogramı geçmemesi gereklidir.

Yolcu beraberinde getirilen eşyanın 430 ve 150 Avro değerlerini aşması halinde, 1500 Avroyu geçmemesi kaydıyla eşyanın vergilendirilmesinde muafiyet miktarına [150 (15 yaş altındaki yolcular için) veya 430 Avro] tekabül eden vergi düşüldükten sonra kalan kısım için yukarıda belirtilen tek ve maktu vergi uygulanır.


Kaynak: T.C Ticaret Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikYıllık enflasyon 0,22 puan yükselişle %12,37 oldu
Sonraki İçerikİmar barışı kapsamında ödenen harçlar gelir vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılabilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz