Ana Sayfa Vergi Alt Yüklenici Olarak Sözleşmeli Yapılan Hizmetlerde Damga Vergisi Hesaplanır mı?

    Alt Yüklenici Olarak Sözleşmeli Yapılan Hizmetlerde Damga Vergisi Hesaplanır mı?

    3837
    0

    (GİB – ÖZELGE)

    Konu: Amfibi Gemi üretiminde alt yüklenicinin vereceği malzeme ve hizmetlerin yıllara sirayet eden inşaat işi sayılıp sayılmayacağı ve Ar-Ge çalışmaları kapsamında değerlendirilmeyen sözleşmede damga vergisi

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; Şirketinizin, … A.Ş. ile… A.Ş. Ortak Girişimi’nin Savunma Sanayi Müsteşarlığı için yapacağı gemilerin proje çizim işini üstlendiği ve proje çizimlerinin Ar-Ge çalışmalarına Teknopark Şubesinde başlandığı belirtilerek, proje çizim işinizin yıllara sirayet eden inşaat işi kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği ile 5746 sayılı Kanuna göre damga vergisinden istisna olup olmadığı hususlarında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    KURUMLAR VERGİSİ KANUNU GÖRE
                5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6’ncı maddesinin birinci fıkrasıyla kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı; ikinci fıkrasıyla da safi kurum kazancının tespitinde 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 42’nci maddesinin birinci fıkrasında; “Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat (dekupaj işleri de inşaat işi sayılır) ve onarma işlerinde kar veya zarar işin bittiği yıl kati olarak tespit edilir ve tamamı o yılın geliri sayılarak, mezkûr yıl beyannamesinde gösterilir.” hükmü yer almaktadır.

    Aynı Kanunun 44’üncü maddesinin birinci fıkrasında; “İnşaat ve onarma işlerinde geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan hallerde geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarih, diğer hallerde işin fiilen tamamlandığı veya fiilen bırakıldığı tarih bitim tarihi olarak kabul edilir.” hükmüne yer verilmiştir.

    Bir işin Gelir Vergisi Kanununun 42’nci maddesi kapsamında değerlendirilebilmesi için;
    -Faaliyet konusunun inşaat ve onarma işi olması,
    -İnşaat ve onarma işinin birden fazla takvim yılına sirayet etmesi,
    -İnşaat ve onarma işinin taahhüde bağlı olarak yapılması
    şartlarının bir arada gerçekleşmesi gerekmektedir.

    4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 4’üncü maddesinde; “yapım” bina, karayolu, demiryolu, otoyol, havalimanı, rıhtım, liman, tersane, köprü, tünel, metro, viyadük, spor tesisi, alt yapı, boru iletim hattı, haberleşme ve enerji nakil hattı, baraj, enerji santrali, rafineri tesisi, sulama tesisi, toprak ıslahı, taşkın koruma ve dekupaj gibi her türlü inşaat işleri ve bu işlerle ilgili tesisat, imalat, ihzarat, nakliye, tamamlama, büyük onarım, restorasyon, çevre düzenlemesi, sondaj, yıkma, güçlendirme ve montaj işleri ile benzeri yapım işleri olarak tanımlanmıştır.

    Öte yandan, Kurumlar Vergisi Kanununun “Vergi Kesintisi” başlıklı 15’inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen kişi, kurum ve kuruluşların, yine aynı fıkrada bentler halinde sayılan ödemeler üzerinden, avanslar da dâhil olmak üzere, istihkak sahiplerinin kurumlar vergilerine mahsuben vergi kesintisi yapmak zorunda oldukları hükme bağlanmış olup, anılan fıkranın (a) bendinde; Gelir Vergisi Kanununda belirtilen esaslara göre birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işleri ile uğraşan kurumlara bu işleri ile ilgili olarak yapılan hakediş ödemeleri üzerinden tevkifat yapılması öngörülmüştür. Tevkifat oranı 2009/14594 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 1 inci maddesiyle % 3 olarak belirlenmiştir.

    Buna göre, ……… A.Ş. ile ……. A.Ş. Ortak Girişiminin, Savunma Sanayi Müsteşarlığına teslim edilmek üzere yapacağı gemilerin şirketinizce gerçekleştirilecek proje çizim işleri; Ortak Girişimin üstlenmiş olduğu inşaat işinden bağımsız olarak sadece proje çizim işi ile sınırlı olması kaydıyla yıllara yaygın inşaat ve onarım işi olarak değerlendirilmeyecektir.

    Ancak, şirketinizce gerçekleştirilecek proje çizim işlerinin Ortak Girişimin üstlenmiş olduğu inşaat işinin bir parçası olarak gerçekleştirilmesi halinde, söz konusu iş Gelir Vergisi Kanununun 42’nci maddesi kapsamına giren inşaat ve onarım işi olarak değerlendirileceğinden, şirketinize yapılan ödemeler üzerinden %3 oranında vergi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

    DAMGA VERGİSİ KANUNUNA GÖRE
                Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1’inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kâğıtların damga vergisine tabi olduğu, bu Kanundaki kâğıtlar teriminin, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade ettiği; 3’üncü maddesinde, damga vergisi mükellefinin kâğıtları imza edenler olduğu hükme bağlanmıştır.

    Öte yandan, 12.03.2008 tarih ve 26814 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 01.04.2008 tarihinde yürürlüğe giren ve Kanunun 6’ncı maddesi uyarınca 31.12.2023 tarihine kadar uygulanacak olan 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkındaki Kanunun 2’nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde; yeniliğin, sosyal ve ekonomik ihtiyaçlara cevap verebilen, mevcut pazarlara başarıyla sunulabilecek ya da yeni pazarlar yaratabilecek; yeni bir ürün, hizmet, uygulama, yöntem veya iş modeli fikri ile oluşturulan süreçleri ve süreçlerin neticelerini; (ç) bendinde, Ar-Ge projesinin, amacı, kapsamı, genel ve teknik tanımı, süresi, bütçesi, özel şartları, diğer kurum kuruluş, gerçek ve tüzel kişilerce sağlanacak ayni ve/veya nakdi destek tutarları, sonuçta doğacak fikri mülkiyet haklarının paylaşım esasları tespit edilmiş ve Ar-Ge faaliyetlerinin her safhasını belirleyecek mahiyet ve bilimsel esaslar çerçevesinde hazırlanan projeyi ifade ettiği; 3’üncü maddesinin dördüncü fıkrasında, Kanun kapsamındaki her türlü Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri ile ilgili olarak düzenlenen kâğıtlardan damga vergisi alınmayacağı hüküm altına alınmıştır.

    5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkındaki Kanunda belirtilen damga vergisi istisnasına ilişkin usul ve esaslara yönelik olarak 07.07.2009 tarih ve 27281 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 3 Seri No.lu “5746 Sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun Genel Tebliği”nin “3.1 Uygulama Esasları” başlıklı bölümünde;

    “5746 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin (4) numaralı fıkrası uyarınca, bu Kanun ve ilgili yönetmelikte kapsam ve sınırları belirtilen Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri ile ilgili olarak düzenlenen kâğıtlar damga vergisinden müstesna olacaktır.

    Bu çerçevede, Kanun ve yönetmelik kapsamındaki Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinde istihdam edilen personele münhasıran bu görevleri ile ilgili olarak yapılan ücret ödemeleri nedeniyle düzenlenen kâğıtlara da istisna uygulanacaktır.

    Diğer taraftan, noter, resmi daireler, diğer kamu kurum ve kuruluşları gibi kurum ve kuruluşlarca, 5746 sayılı Kanun kapsamında Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri ile ilgili olarak düzenlenen kâğıtlara damga vergisi istisnası uygulanabilmesi için,
    – Ar-Ge ve yenilik faaliyeti kapsamında yapılacak işlemleri belirten ve desteği veren kamu kurum ve kuruluşu,
    – Ar-Ge merkezleri ile rekabet öncesi işbirliği projeleri için başvuru yapılan kamu kurumu,
    – Teknoloji merkezi işletmeleri için Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) Müdürlüğü,
    – Uluslararası fonlarca desteklenen ya da Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK),
    tarafından yürütülen Ar-Ge ve yenilik projeleri için TÜBİTAK tarafından onaylı listenin, mükellef tarafından işlem esnasında bu işlemi yapacak kurum ve kuruluşlara ibraz edilmesi yeterli olup, söz konusu kurum ve kuruluşlarca başkaca bir belge aranmayacaktır. Ancak, işleme konu edilecek kâğıtların Ar-Ge ve yenilik faaliyeti kapsamında olduğunun onaylı listeden anlaşılması gerekmektedir. Onaylı listenin işlem esnasında ibraz edilmemesi halinde, işlem yapanlarca istisna uygulanması mümkün bulunmamaktadır.”
    açıklamalarına yer verilmiştir.

    Buna göre, 5746 sayılı Kanun ve ilgili yönetmelik kapsamında yürütülen Ar-Ge veya yenilik faaliyetlerine ilişkin olarak düzenlenen kâğıtlar damga vergisinden istisnadır. Bu durumda, 01.04.2008 tarihinde yürürlüğe giren 5746 sayılı Kanun ve ilgili yönetmelik kapsamındaki Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinde istihdam edilen personele münhasıran bu görevleri ile ilgili olarak yapılan ücret ödemeleri nedeniyle düzenlenen kâğıtlar ile kamu kurum ve kuruluşlarınca desteklenen Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinde desteği veren kamu kurum ve kuruluşları ile uluslararası fonlarca desteklenen ya da Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından yürütülen Ar-Ge ve yenilik projeleri için TÜBİTAK tarafından onaylı listeden Ar-Ge ve yenilik faaliyeti kapsamında olduğu anlaşılan iş ve işlemlerle ilgili olarak düzenlenen kağıtlara 5746 sayılı Kanun kapsamında damga vergisi istisnası uygulanması gerekmektedir.

    Ancak, söz konusu kâğıtların Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinin yanı sıra proje neticesinde elde edilecek ürünün ya da Ar-Ge ve yenilik faaliyeti dışındaki unsurların alım/satım hususlarını da ihtiva etmesi halinde bu kâğıtların anılan Kanun kapsamında damga vergisi istisnasından yararlanamayacağı tabiidir.

    Buna göre, özelge talep formunuz ve eklerinde, başvurunuza konu işe ilişkin 5746 sayılı Kanun kapsamında bir Ar-Ge projesinden söz edilmediği ve bu yönde desteği veren bir kurumun da bulunmadığı hususları göz önünde alındığında, Savunma Sanayi Müşteşarlığına teslim edilecek 2 adet Amfibi Gemi İnşa ve Tedarikine ilişkin olarak adı geçen ortak girişim ile alt yüklenici olan şirketiniz arasında yapılan sözleşmeye konu işin, 5746 sayılı Kanun ve bu Kanuna ilişkin çıkarılan yönetmelikteki şartları haiz Ar-Ge ve yenilik faaliyeti olduğunun ilgili kurumlardan alınacak bir yazı ile tevsiki halinde, sözleşmenin damga vergisinden istisna edilmesi mümkün bulunmaktadır.


    Kaynak: İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı – 13 Mayıs 2016 Tarih ve 62030549-120[42-2013/1085]-57175 Sayılı Özelge
    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    BENZER İÇERİKLER


    Mesken Kiralarında Damga Vergisi Var mı?

     


     

    Marka Lisans Sözleşmesi için damga vergisi ödenmesi gerekiyor mu?

     


     

    Hisseli gayrimenkul satış sözleşmelerinde damga vergisi oranının “0”(sıfır) olarak uygulanıp uygulanmayacağı

     


     

    Kefil tarafından da imzalanan mesken kira sözleşmesinde damga vergisi

     

     


     

    İhracata ilişkin düzenlenen konşimentoların damga vergisine tabi midir?

     


     

    Vakıf ile İstanbul Kalkınma Ajansı arasında düzenlenen sözleşmenin damga vergisinden istisna olup olmadığı

     


     

    Feragatnamelerde damga vergisi ve noter harcı

     


     

    Ek Kira Sözleşmesinde Damga Vergisi

     

     


     

     

    Kira Sözleşmesi Kendiliğinden Uzarsa Damga Vergisi Ödenir Mi?

     


     

    Damga Vergisi Nasıl Hesaplanır?

     


     

    Smmm Ve Ymm Sözleşmelerinde Her Yıl Damga Vergisi Olacak Mı?

     

     

    Önceki İçerikServis taşımacılığı yapan işletme defterine tabi mükellef motorlu taşılar vergisini gider yazabilir mi? Defter beyan sisteminde vergiyi nasıl beyan etmeliyiz?
    Sonraki İçerikSanayi Sitesi Yapı Kooperatiflerinin Kredi Kullanımına İlişkin Yönetmelik

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz