Ana Sayfa Vergi Kira Sözleşmesi Kendiliğinden Uzarsa Damga Vergisi Ödenir Mi?

    Kira Sözleşmesi Kendiliğinden Uzarsa Damga Vergisi Ödenir Mi?

    2158
    0

    Kira sözleşmesinin süresinin,
    1- Süre uzatımına ilişkin yazılı bir karar/olur alınmaksızın
    2- Yeni bir sözleşme düzenlenmeksizin
    3- Sözleşmeye bu hususa ilişkin ayrıca bir şerh konulmaksızın
    Otomatik olarak uzaması halinde, damga vergisine tabi bir kağıt bulunmadığından, uzatılan süre için damga vergisi aranılmayacaktır.

    Ancak, söz konusu sözleşmeye süre uzatımına ilişkin şerh workbook-1205044konulması veya bu konuda bir karar/olur alınması veyahut süre uzatımına dair ilk kağıda atıf yapan yeni bir kağıt düzenlenmesi halinde, sözleşme değişikliğine ilişkin bu kağıdın/şerhin, uzatılan süre ve kira bedeli esas alınmak suretiyle hesaplanacak matrah üzerinden Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun I/A-2 fıkrasına göre damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

    Bu imkandan faydalanmak için ilk kira sözleşmesi yapılırken kira sözleşmesinin üzerine yazılan kira artış yöntemine ilişkin ibareye istinaden yapılan artışlara dayanak teşkil eden herhangi yazılı bir belge düzenlenmemesi veya mevcut kontratın üzerine ek bir yazı veya protokol eklenmemesi gerekmektedir.

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikYurt Dışında Yapılacak İnşaat İşi İçin Türkiye Merkezinden Malzeme Gönderilmesi Halinde Vergilendirme Nasıl Yapılır?
    Sonraki İçerikKDV Beyannamesi Kim Tarafından Tarh Edilir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz