Ana Sayfa Vergi 7256 sayılı kanun kapsamında borçlarımı yapılandırırsam hacizli işlemlerimizi kaldırabilir miyiz?

    7256 sayılı kanun kapsamında borçlarımı yapılandırırsam hacizli işlemlerimizi kaldırabilir miyiz?

    844
    2
    Şirketimizin aktifinde kayıtlı bir binek araba var. Vergi borçlarımız nedeniyle haciz konuldu. En son yapılandırma kanunu ile borçlarımızı yapılandırır ve ilk iki taksidini ödersek arabanın üzerindeki haciz kalkar mı?

    2020 Eylül, Ekim, Kasım aylarına ait borçlarınızı da ödemeniz ve ilk iki taksiti peşin öderseniz e-hacizinizi kalkar.

    7- 7256 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin onikinci fıkrasında, Kanuna göre ödenecek alacaklarla ilgili olarak tatbik edilen hacizlerin yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacağı ve buna isabet eden teminatların iade edileceği hükme bağlanmıştır.

    Buna göre, Kanun kapsamındaki borçlarını ödemek üzere başvuran ve borçlarına karşılık ödemede bulunan mükelleflerin mal varlığına tatbik edilen hacizler, bu malların bölünebilir nitelikte olması ve haczin devam edeceği malların, ödenmemiş taksitlerin yapılandırma öncesi tutarını karşılayacak değerde olması şartıyla ödemeler nispetinde kaldırılacaktır.

    Bu hüküm çerçevesinde, borçları Kanun hükmüne göre taksitlendirilen mükelleflerin teminat değişikliği talepleri de değerlendirilebilecektir.

    Diğer taraftan, bu Kanun kapsamında yapılandırılan borçlar muaccel olmaktan çıktığından, bu borçlarla ilgili olarak 6183 sayılı Kanun kapsamında takip işlemi yapılmamaktadır. Ancak, Kanunun 3 üncü maddesinin onikinci fıkrası hükmüne göre, bu Kanun kapsamında ödenecek alacaklar nedeniyle tatbik edilen hacizlere konu mallar, borçlunun talebi hâlinde 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre alacaklı tahsil dairesince satılabilecektir. Satış sonucunda elde edilecek tutarın, ilgili mevzuata göre öncelikli alacakların mahsubundan sonra yapılandırmaya konu borçlara mahsup edilmesi icap etmektedir.

    Aynı fıkra gereğince, borçlu tarafından hacizli malların satılmasının talep edilmiş olması, alacaklı tahsil dairesince söz konusu malların satışa çıkarılamaması ya da satışa çıkarıldığı halde satılamaması durumunda, borçluya Kanun kapsamında ödenmesi gereken taksitleri süresinde ödememe hakkı vermemektedir.

    Borçlu tarafından Kanun kapsamında yapılan ödemelerin kredi kartı kullanılmak suretiyle yapılması durumunda borç kredi kartı ile ödeme işleminin gerçekleştiği anda ödenmiş olacağından, bu şekilde yapılmış olan ödemeler yönünden de varsa ödenen alacaklara ilişkin tatbik edilmiş hacizler ödeme nispetinde kaldırılacak ve alınmış teminatlar iade edilecektir.

    Kredi kartıyla son taksiti de içerecek şekilde ödeme yapılması hâlinde, kredi kartıyla yapılan ödemelerin ilişkin olduğu motorlu taşıtların satış ve devrine ait ilişik kesme belgesi verilebilecektir.


    2010 yılında Gerçek kişi firmasını kapatan bir mükellefime SGK’dan 2001/Aralık ve 2020 ağustos aylarından borç bilgilendirme yazısı geldi. Anapara ve gecikme zamları ile toplam 9.278,00 TL’dir. Yapılandırmaya başvurmak için yazı eklemişler. Bu konu hakkında ne yapmamız gerekir?

    Eğer bu hizmetlerin silinmesini istemiyorsanız yapılandırma yapmanız gerekmektedir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2019 Yılına İlişkin Değersiz Alacaklara İlişkin KDV İndirim Konusu Yapılabilir mi?
    Sonraki İçerik2020’de Tarım %5,3 Büyüyerek Ekonomiye Önemli Katkı Sağladı

    2 YORUMLAR

    1. ticari taksi isletmecisiyim ancak arabami degiştrmek istiyorum eski arabanin ustundeki hacizler nedeniyle ne yapman lazim yeni arabaya hacizleri gecirip eski arabanin satişi yapabilirmiyim detayli yadimci olmanizi arz ederim saygilarimla

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz