Ana Sayfa Muhasebe 7143 Sayılı Yapılandırma Kanunu’na Göre, SGK Yapılandırmaları Bozulanlara Yeni Hak Tanındı

7143 Sayılı Yapılandırma Kanunu’na Göre, SGK Yapılandırmaları Bozulanlara Yeni Hak Tanındı

1135
0

143 Sayılı Yapılandırma Kanunu’na Göre, SGK Yapılandırmaları Bozulanlara Yeni Hak Tanındı

ÖZET:

7143 sayılı yapılandırma kanuna göre, 31/08/2018 tarihinde ödenmesi gereken  peşin  ve  1  inci  taksit  tutarı, 31/10/2018 tarihinden ödenmesi gereken  2  inci  taksit  tutarı  ile  ikiden  fazla  cari  ay  primini  ödemeği  için yapılandırılması bozulan borçluların, bu tutarları son ödeme tarihini takip eden günden, ödemenin yapıldığı tarihe kadar geçen süre için geç ödeme zammı  ile  birlikte  28/2/2019  tarihine  kadar  (bu  tarih  dâhil)  ödemesi halinde,  yapılandırmaları  geçerli (ihya  edilecek)  sayılacaktır.  Ayrıca 31/12/2018 tarihinde ödenmesi gereken 3’üncü taksitin son ödeme tarihi herhangi bir geç ödeme zammı olmaksızın 28/2/2019 tarihine uzatılmıştır.

7159 SAYILI KANUNLA DÜZENLENEN SGK YAPILANDIRMA İHYA İŞLEMLERİ; 28.12.2018  tarih  30636  sayılı Resmi  Gazetede  yayımlanan  7159  sayılı  Kanunun  11’inci maddesi  ile  11/5/2018  tarihli  ve  7143  sayılı  Vergi  ve  Diğer  Bazı Alacakların  Yeniden Yapılandırılması  ile  Bazı  Kanunlarda  Değişiklik  Yapılmasına  İlişkin  Kanuna  geçici  2’inci maddesi eklenmiştir. Bu maddenin birinci, ikinci, üçüncü ve altıncı fıkraları SGK borçlarının yapılandırılması ile ilgili işlemleri düzenlemektedir. İlgili kanunla;

“(1) Bu Kanun hükümlerine göre yapılandırma başvurusunda bulunduğu halde bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ödenmesi gereken tutarları süresinde ödemeyerek bu Kanun hükümlerini  ihlal  edenler,  ihlale  neden  olan tutarları,  2019  yılı  Şubat  ayı  sonuna  kadar, ödemeleri gerektiği tarihten ödeme tarihine kadar (bu tarih dâhil) geçen süre için bu Kanunun 9 uncu maddesinin altıncı fıkrasında belirlenen geç ödeme zammı ile birlikte, ödemeleri şartıyla bu Kanun hükümlerinden yararlandırılır, ancak bu fıkra kapsamında yapılacak ödemeler için Kanunun 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasının (a) ve (b) bentleri hükümleri uygulanmaz.

2) Bu Kanunun 10 uncu maddesinin on üçüncü fıkrası hükümleri hariç olmak üzere bu Kanun kapsamında 2018 yılı Aralık ve 2019 yılı Ocak ayında ödenmesi gereken taksitlerin ödeme süreleri, 2019 yılı Şubat ayı sonuna kadar uzatılmıştır.

(3) Bu Kanunun 3 üncü maddesinin dokuzuncu fıkrası ile 8 inci maddesinin altıncı fıkrasında vadesinde  ödenmesi  öngörülen  alacakların  anılan  fıkra  hükümlerine  göre  ödenmemesi nedeniyle bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla bu Kanun hükümlerini ihlal etmiş olan borçluların  ihlale  neden  olan  tutarları,  bu  maddenin  birinci  fıkrasında  belirtilen  sürede ödemeleri ya dabu süre içinde veya bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yaptıkları başvurulara  dayanılarak  6183  sayılı  Kanunun  48  inci  maddesine  göre  çok  zor  durumda olduklarının tespit edilmesi halinde bu borçlular da bu Kanun hükümlerinden yararlandırılır.

(4)…………………………

(5)………………………..

(6)  Bu Kanun hükümlerine göre yapılandırma başvurusunda bulunduğu halde bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ödenmesi gereken tutarları süresinde ödemeyerek bu Kanun hükümlerini ihlal eden borçlulardan, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce  bu  Kanun kapsamında  yapılandırılan  alacaklara  karşılık  cebren  ya  da  rızaen  tahsil  edilen  tutarlar,  bu Kanuna göre ödenmesi gereken taksitlerin en eski vadeli olanından başlamak üzere ve tahsil edildikleri tarihler dikkate alınarak bu madde hükmüne göre mahsup edilir. Bu şekilde yapılan mahsup sonrasında bu Kanun hükümlerine göre ödenmesi gereken tutarlardan fazla ödendiği tespit edilen tutarlar ilgili mevzuat hükümlerine göre red ve iade edilir.

(7)………………………” hükümleri düzenlenmiştir.Buna göre öncelikli olarak bu haktan yararlanmak için 7143 sayılı kanuna göre yapılandırmaya son başvuru süresi olan 27/8/2019 tarihine kadar başvuru yapılmış olunması gerekmektedir. Başvuru  tarihinden  sonra  ortaya  çıkan  veya  daha  önce  unutulan  borçlar  için  yeniden  bir yapılandırma imkanı getirilmemektedir.

 

Bu Kanunun getirdiği düzenlemede, yapılandırılmış ancak değişik sebeplerden dolayı ödeme yapılmadığı  için  yapılandırılması  bozulan  borçlulara  ödenmeyen  taksitler  için  yeni  bir  hak sağlanmıştır. Buna göre;

1)Ödeme yapılmadığı için yapılandırılması bozulan peşin, birinci, ikinci ve 5510 sayılı kanunun 4/b kapsamındaki sigortalıların ihya tutarlarından;

-7143 sayılı Kanunda peşin ödemeyi tercih eden borçlularca, ödenmeyen peşin ödeme taksit tutarı, %90 indirim olmaksızın, esas borcun gecikme zammı ve gecikme cezası yerine Yİ-ÜFE ile güncellenmiş tutarı, 08/9/2018 tarihinden (peşin ödemenin son tarihi SGK  tarafından  07/9/2018  tarihine  uzatıldığı  için)  ödemenin  yapıldığı  tarihe  kadar geçen süre için geç ödeme zammı ile birlikte 28/2/2019 tarihine kadar (bu tarih dahil) ödemesi halinde,

-7143  sayılı  Kanuna  göre  süresinde  ödenmeyen  birinci  taksit  tutarı  08/9/2018 tarihinden ve ikinci taksit tutarı 01/11/2018 tarihinden ödemenin yapıldığı tarihe kadar geçen süre için geç ödeme zammı ile birlikte 28/2/2019 tarihine kadar (bu tarih dahil) ödemesi halinde,

-5510 sayılı Kanunun geçici 17’nci ve geçici 63’üncü maddeleri kapsamında durdurulan sigortalılık  sürelerini  yapılandırma  kapsamında  ihya  etmek  için  talepte bulunan sigortalıların  ihya  tutarını,  son  ödeme  tarihi  olan  8/9/2018  tarihinden  ödemenin yapıldığı tarihe kadar hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte 28/2/2019 tarihine kadar (bu tarih dahil) ödemesi halinde,

7143 sayılı kanuna göre yapılandırma hakları ihya edilecektir.

2-Son ödeme süresi 31/12/2018 olan 3’üncü taksitin, son ödeme süresi herhangi bir geç ödeme zammı olmaksızın 28/02/2018 tarihine uzatılmıştır.

3-Cari  ay  prim  borçlarından  2018/Temmuz,  Ağustos,  Eylül,  Ekim  ve  Kasımayı  prim borçlarından  2’den  fazlasını  zor  durum  hali  olmaksızın  ödemedikleriiçin  yapılandırması bozulanlar da ödenmeyen cari ayı prim borçlarını, ilgili cari ayın son ödeme tarihini takip eden günden  28/2/2019  tarihine  kadar  gecikme  zammı  ve  gecikme  faizi  ile  birlikte  tam  olarak ödemesi halinde bu aylar cari dönem ihlali olarak değerlendirilmeyecektir.

4-7143 sayılı Kanuna göre yapılandırması bozulan işverenlerden cebren veya rızaen tahsil edilen  tutarların,  tahsil  edildikleri  tarihler  dikkate  alınarak  en  eskisinden  başlanılarak  ihya edilen yapılandırma taksitlerine mahsup edilecek, arta kalan tutar olması halinde, ilgili mevzuat hükümlerine göre red ve iade edilecektir.

Sosyal Güvenlik  Kurumu,  yapılandırma  ihya  işlemlerinin  usul  ve  esaslarını  henüz açıklamamıştır. İhya işlemleri için başvuru alınacak mı? Yeniden ödeme planı oluşturulacak mı?  Gibi usuller henüz belli değildir. SGK bu konuda ikincil mevzuatta düzenleme yaptığında ayrıca sirkülerimizle konuya açıklık getireceğiz. Yeni düzenleme meslek mensuplarımıza yeni bir ek yük getirmekle beraber mükelleflerimiz için de yeni bir imkân olarak karşımızda durmaktadır.

 Saygılarımızla..

.“7159 Sayılı Kanun –Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” tam metni…

 

 

 

 

 


Kaynak: turmob.org.tr
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikAsgari Ücret Tespit Komisyonu Kararı
Sonraki İçerikAnayasa Mahkemesinin Kendi Elektriğini Üretenlerden Alınan Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisine İlişkin Başvuru Kararı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz