Ana Sayfa TTK Yapı Halindeki Gemilere İpotek Konulabilir mi?

    Yapı Halindeki Gemilere İpotek Konulabilir mi?

    1815
    0

    1- YAPI HALİNDEKİ GEMİLERE İPOTEK KONULABİLİR Mİ?
    Yapı hâlindeki gemiler üzerinde de ipotek kurulabilir.
    1.1- Omurgasının konulduğu andan kızaktan indirilinceye kadar, görünebilecek bir yerine ad ve numara konulmak suretiyle yapının açık ve sürekli bir şekilde ayırt edilmesi gerçekleştirildiği andan itibaren yapı hâlindeki gemi üzerinde ipotek kurulabilir.
    1.2- Tamamlandığında 18 gros tonilatodan ufak olacak yapılar üzerinde ipotek kurulamaz. 

    2- YAPI HALİNDEKİ GEMİLERE İPOTEK NASIL KONULUR?
    Yapı hâlindeki gemi üzerinde ipotek, yapı maliki ile alacaklının yapı üzerinde ipotek kurulması hususunda anlaşmaları ve ipoteğin yapı hâlindeki gemilere özgü sicile tescili ile kurulur. İpoteğin kurulmasına ilişkin anlaşmanın yazılı şekilde yapılması ve imzalarının noterce onaylanması şarttır. Bu anlaşma gemi sicil müdürlüğünde de yapılabilir. 

    3- YAPI HALİNDEKİ GEMİLERE KONULARA KONULAN İPOTEĞİN KAPSAMINDA NELER BULUNUR?
    3.1-
    Yapı hâlindeki gemi, yapımın her aşamasında ipoteğin kapsamındadır. Yapı hâlindeki gemiler üzerindeki ipotek, TTK 1020’nci maddede yazılı şeylerle yapı malikinin mülkiyetine girmemiş olan kısımlar dışında, tersanede bulunup yapımda kullanılacak olan ve bunun için işaretlenmiş bulunan kısımları da kapsar.
    3.2- Yapı hâlindeki gemiler üzerindeki ipotek, sigorta tazminatını ancak ipoteğin kapsamına giren hususlar üzerindeki malikin menfaatinin malik veya onun lehine bir başkası tarafından ayrıca sigorta ettirilmiş olması hâlinde kapsar. 

    4- YAPI ÜZERİNDE KURULAN GEMİ İPOTEĞİNİN DERECESİ GEMİ TAMAMLANDIĞINDA SONLANIR MI?
    Yapı üzerinde kurulan gemi ipoteği, yapımı tamamlandıktan sonra eski derecesiyle gemi üzerinde kalır.

    ***Yapı hâlindeki gemiler üzerindeki ipotekle ilgili özel hükümler saklı kalmak üzere, 1014 ilâ 1053 üncü madde hükümleri bu tür ipoteklere de uygulanır.

    Kaynak: Türk Ticaret Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikKobi (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme) Olmanın Şartları Nelerdir?
    Sonraki İçerikSermaye Koyma Borcunu Yerine Getirmeyen A.Ş. Ortakları Faiz Öder mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz