Ana Sayfa SGK Virüs nedeniyle ücretsiz izine çıkartılan kişilerin ulusal bayramlara denk gelen günleri için...

Virüs nedeniyle ücretsiz izine çıkartılan kişilerin ulusal bayramlara denk gelen günleri için SGK bildirimi yapılmalı mıdır?

667
0

Virüs sebebi ile Nisan ayında çalışmayan işyerlerin de ücretsiz izne gönderilen personellere 23 Nisan ve önümüzdeki ay benzeri şekilde resmî tatillere ait ücretlerin ödenmesi ve SGK günlerinin bildirilmesi konusunda durum nedir net bir ifadeye rastlayamadık. Yani 30 gün tamamen ücretsiz izin olarak mı gösterilmeli ve bu şekilde beyan edilmeli ya da 23 Nisan zaten resmî tatil olduğu için 1 gün bildirilmeli ve ödenmeli midir?

İş hukuku Covid 19’la sınanıyor. Çok haklısınız ulusal bayram sağlık raporları yıllık ücretli izinlere eklenir. Ücretsiz İzin kavramının tanımı ve nasıl kullanılacağı ile ilgili hususlar kanunda açıkça belirtilmemiştir.

4857 Sayılı İş Kanunu Madde 56 ve 74’te işçiye hak olarak verilen ücretsiz izinler dışında diğer tüm ücretsiz izinlerin tarafların rızasıyla kullanılması gerekmektedir.

İş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde aksi belirlenmediği sürece işçinin kullandığı diğer mazeret izinleri, işverenin inisiyatifinde, ücretli ya da ücretsiz olarak kullandırılabilir. Burada pandemi dolayısıyla yargı kararı da olmadığı için işçi işverenin anlaşarak ücretsiz izne çıkılan durumda ulusal bayramlara ilişkin bildirimin yapılıp yapılmayacağı tartışmalıdır.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik17103 sayılı teşvikten faydalanan bir kişi teşvik süresi bittikten sonra başka bir teşvikten faydalanabilir mi?
Sonraki İçerikKÇÖ için Haftalık çalışma süresinin 1/3 oranında azaltılması ne demektir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz