Ana Sayfa Vergi Vergi Borçları İçin Zamanaşımı Kaç Yıldır?

    Vergi Borçları İçin Zamanaşımı Kaç Yıldır?

    Vergi alacağı, vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zamanaşımına uğrar. Para cezalarına ait hususi kanunlarındaki zamanaşımı hükümleri mahfuzdur. Mükellef zamanaşımına uğramış kamu borçlarını da rızaen ödeyebilir

    93
    0

    Alış satış faturası ve konşimento gibi tüm evrakları vs. evrakları kaç yıl saklamamız gerekir?

    Vergi kanunlarına göre 5 yıl, Türk Ticaret Kanununa göre 10 yıl zaman aşımı süresi vardır.


    6183 Sayılı Kanunda zamanaşımı ile ilgili bazı maddeler;

    Tahsil zamanaşımı
    Madde 102

    Amme alacağı, vadesinin rasladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zamanaşımına uğrar. Para cezalarına ait hususi kanunlarındaki zamanaşımı hükümleri mahfuzdur.

    Zamanaşımından sonra mükellefin rızaen yapacağı ödemeler kabul olunur.

    Zamanaşımının kesilmesi
    Madde 103

    Aşağıdaki hallerde tahsil zamanaşımı kesilir:

    1. Ödeme,

    2. Haciz tatbikı,

    3. Cebren tahsil ve takip muameleleri sonucunda yapılan her çeşit tahsilat,

    4. Ödeme emri tebliği,

    5. Mal bildirimi, mal edinme ve mal artmalarının bildirilmesi,

    6. Yukardaki 5 sırada gösterilen muamelelerden her hangi birinin kefile veya yabancı şahıs ve kurumlar mümessillerine tatbikı veya bunlar tarafından yapılması,

    7. İhtilaflı amme alacaklarında kaza mercilerince bozma kararı verilmesi,

    8. Amme alacağının teminata bağlanması,

    9. Kaza mercilerince icranın tehirine karar verilmesi,

    10. İki amme idaresi arasında mevcut bir borç için alacaklı amme idaresi tarafından borçlu amme idaresine borcun ödenmesi için yazı ile müracaat edilmesi.

    11. (Ek: 25/12/2003-5035/5 md.) Amme alacağının özel kanunlara göre ödenmek üzere müracaatta bulunulması ve/veya ödeme planına bağlanması.

    Kesilmenin rasladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren zamanaşımı yeniden işlemeye başlar. Zamanaşımının bir bozma karariyle kesilmesi halinde zamanaşımı başlangıcı yeni vade gününün rasladığı; amme alacağının teminata bağlanması veya icranın kaza mercilerince durdurulması hallerinde zamanaşımı başlangıcı teminatın kalktığı ve durma süresinin sona erdiği tarihin rasladığı; takvim yılını takip eden takvim yılının ilk günüdür.

    Zamanaşımının işlememesi
    Madde 104

    Borçlunun yabancı memlekette bulunması, hileli iflas etmesi veya terekesinin tasfiyesi dolayısiyle hakkında takibat yapılmasına imkan yoksa bu hallerin devamı müddetince zamanaşımı işlemez.
    Zamanaşımı, işlememesi sebeplerinin kalktığı günün bitmesinden itibaren başlar veya durmasından evvel başlamış olan cereyanına devam eder.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerike-Adisyon Zorunluluğu Herkes İçin Var Mıdır?
    Sonraki İçerikMarangozun Bankanın Mobilyalarını Söküp Yeniden Takması İşinde KDV Tevkifatı Uygulanacak mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz