Ana Sayfa Vergi Üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmazın icra müdürlüğü tarafından satışında uygulanması gereken...

Üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmazın icra müdürlüğü tarafından satışında uygulanması gereken KDV oranı nedir?

883
0
Üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmazın icra müdürlüğü tarafından satışında uygulanması gereken KDV oranı nedir?

 

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Samsun Vergi Dairesi Başkanlığı
(Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü)

Sayı : 36062021-130[28-2019/ÖZE-03]-E.18381 27.03.2019
Konu : Üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmazın satışında uygulanması gereken KDV oranı.

 

İlgi : 01/02/2019 tarihli özelge talep formunuz.

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, üzerinde 2656 m² inşaat alanlı idari kısım ve depoların bulunduğu, 7.797 m² alanlı, tapu kayıtlarına göre arsa vasfında olan taşınmazın, ….. İcra Müdürlüğü tarafından satışında uygulanması gereken katma değer vergisi (KDV) oranı sorulmaktadır.

KDV oranlarının, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak, 700 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişmeden önce Bakanlar Kurulu, değişiklik sonrasında ise Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmesi öngörülmüştür.

Bu kapsamda, KDV oranları, 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK) eki (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, sözü edilen listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için % 18 olarak belirlenmiştir.

Söz konusu BKK eki (I) sayılı listenin 11 inci sırasında, büyükşehir belediyesi olmayan illerde, net alanı 150 m²’ ye kadar konut teslimlerinde % 1 oranında KDV uygulanacağı belirtilmiş; bunun dışındaki arsa ve iş yeri teslimlerinin ise, geçici uygulamalar dışında, genel oranda (% 18) KDV’ ye tabi tutulmasına hükmedilmiştir.

Ayrıca, aynı Karara eklenen Geçici 3 üncü maddede, % 18 oranında KDV’ ye tabi olan konutların 5/5/2018, iş yerlerinin (bina ve/veya bağımsız bölüm şeklinde olanlar) ise 18/5/2018 tarihinden itibaren 31/3/2019 tarihine kadar (bu tarih dahil) teslimlerinde % 8 oranında KDV uygulanmasına karar verilmiştir.

60 Seri No.lu KDV Sirkülerinin (8.2.1.) bölümünde, “Taşınmaz teslimlerinde teslime konu taşınmazın işlem tarihi itibariyle geçerli fiili durumunun dikkate alınması” gerektiği belirtilmiş ve konutu çevreleyen arsa ve arazinin, bu konutla birlikte değerlendirilip konutun tabi olduğu oranda KDV’ ye tabi olacağı, konutla birlikte değerlendirilecek arsa ve arazinin büyüklüğünün ise mahalli örf ve adete göre tespit edileceği ifade edilmiştir.

Bununla birlikte, taşınmaza ilişkin açık artırma ilanının incelenmesinden, arsa değerinin yapı değerinden 6 kat fazla olduğu anlaşılmıştır. Bu itibarla, binaları çevreleyen arsanın, işyeri ile birlikte değerlendirilerek işyerinin tabi olduğu oranda KDV’ye tabi tutulması mümkün değildir.

Buna göre, icra yoluyla satışa konu edilen;

  • Arsa niteliğindeki gayrimenkulünsatış tarihine bakılmaksızın genel oranda (% 18)
  • İdari kısım ve depoların,işlem tarihi itibariyle fiilen işyeri olarak kullanılıyor olması halinde 31/3/2019 tarihine kadar (bu tarih dahil) satışında % 8, bu tarihten sonra ise orana ilişkin yürürlüğe konulmuş geçici bir uygulama yoksa genel oranda (% 18)
  • Makine ve tesisatların, idari kısım ve depoların mütemmim cüzü olarak bunlarla birlikte satılması halinde bunların tabi olduğu oranda, ayrı olarak satılması halinde ise satış tarihine bakılmaksızın genel oranda (% 18)

KDV’ye tabi tutulması gerekmektedir.

 


Kaynak: Gib
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Muhtasar ve prim beyannameleri Temmuz ayı itibariyle beyan edilmeye başlanacak mıdır?

1 Temmuzdan itibaren apartman için vereceğim Muhtasar ve Prim beyannamesini nasıl düzenleyeceğim?

Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi uzatıldı mı? SGK’lı çalışanı olmayanlar aylık olarak beyanname vermesi gerekiyor mu?

 

Önceki İçerikBağımsız Denetçiler İçin Etik Kurallar Standardının Taslak Metni Kamuoyu Görüşüne Açılmıştır (02.07.2019)
Sonraki İçerikTüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık %0,03 arttı – Haziran 2019

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz