Ana Sayfa Vergi Üretici firma ihraç kayıtlı satışları için kurumlar vergisi indiriminden yararlanabilir mi

    Üretici firma ihraç kayıtlı satışları için kurumlar vergisi indiriminden yararlanabilir mi

    26
    0

    Firmamız sanayi sicil belgesine sahip üretici firma satışlarının bir kısmını ihraç kayıtlı yapıyor. % 5’lik KV indiriminden faydalanabilir mi? yoksa sadece direkt ihracat yapanlar mı faydalanıyor?

    KVK 32-7maddesi aşağıdaki gibidir.

    ” İhracat yapan kurumların münhasıran ihracattan elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranı (7456 sayılı kanunun 21 inci maddesiyle değişen ibare; Yürürlük: 1/10/2023 tarihinden itibaren verilmesi gereken beyannamelerden başlamak üzere; kurumların 2023 yılı ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlarına, özel hesap dönemine tabi olan kurumların ise 2023 takvim yılında başlayan özel hesap dönemi ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlarına uygulanmak üzere ) 5 puan indirimli uygulanır. “”

    İmalatçı sıfatının kullanmadan sadece İhracatçı olarak indirimin yapılması tercih edilmesi halinde ; Yurtiçi yurtdışı satışları için orantı yapılarak ihracata isabet eden vergi matrahı için 25-5= % 20 oranı kullanılır.
    (KVK 32-7)

    Sadece imalatçı (sanayi sicil belgesi olması koşulu ile) olarak indirimden yararlanılır ise 25-1 = % 24 KV hesaplanır (KVK 32-8)


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikElektrikli scooterların amortisman oranı nedir?
    Sonraki İçerikKâr payı dağıtımında yapılacak stopaj (kesinti) oranı kaçtır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz