Ana Sayfa Vergi UEFA, katılımcı futbol kulüpleri ve organizasyonda görevli tüzel kişilere sağlanan kurumlar vergisi...

    UEFA, katılımcı futbol kulüpleri ve organizasyonda görevli tüzel kişilere sağlanan kurumlar vergisi muafiyeti

    610
    0

    7162 sayılı kanunun 12 inci maddesiyle 30.01.2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Kurumlar Vergisi Kanunu’na eklenen Geçici 11 inci madde uyarınca; 2019 UEFA Süper Kupa Finali ve 2021 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali müsabakalarının Türkiye’de oynanma-sına ilişkin olarak Türkiye’de elde ettikleri kazanç ve iratları dolayısıyla Avrupa Futbol Fede-rasyonları Birliği (UEFA), katılımcı futbol kulüpleri ve organizasyonda görevli tüzel kişilerden işyeri, kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayanlar gelir ve kurumlar vergisinden muaftır.

    Bu muafiyet, tevkif yoluyla alınan vergileri de kapsamaktadır.


    TFF’ye tescil edilmiş bir spor kulübünün forma reklam geliri kurumlar vergisine tabi midir?

    Spor kulüplerinin idman ve spor faaliyetlerinde bulunan iktisadi işletmeleri ile sadece idman ve spor faaliyetinde bulunan anonim şirketler

    Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile özerk spor federasyonlarına tescil edilmiş spor kulüp-lerinin idman ve spor faaliyetlerinde bulunan iktisadî işletmeleri ile sadece idman ve spor faaliyetlerinde bulunan anonim şirketler, Kurumlar Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi kapsamında kurumlar vergisinden muaftırlar.

    Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile özerk spor federasyonlarına tescil edilmiş spor ku-lüplerinin idman ve spor faaliyetlerinde bulunan iktisadi işletmelerinin muafiyet hükmünden yararlanabilmesi için iktisadi işletmenin;

    • Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve/veya özerk spor federasyonlarına tescil edilmiş olan spor kulüplerine ait olması,
    • Faaliyetlerinin sadece idman ve spor faaliyetlerinden ibaret olması,

    gerekmektedir.

    İdman ve spor faaliyetlerinde bulunan anonim şirketler ise sadece idman ve spor faaliyetinde bulunmaları kaydıyla kurumlar vergisinden muaf olacaktır.

    …Vergi mahkemesince, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından kanunla ve-rilen görevleri ifa etmek amacıyla yüzme havuzu ve halı sahaları cüz’i ücret karşılığında vatandaşın istifadesine sunulmasının ticari bir işletme faaliyeti olarak değerlendirilemeyeceğinden yapılan işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle işlem iptal edilmiş ise de, davacı kurumun ücret karşılığında yüzme havuzu ve halı saha hizmeti sunmasına iliş-kin faaliyetinin ticari nitelik taşıdığı, gelir getirici ve devamlılık arzeden bu faaliyeti nedeniyle elde edilen gelirin mükellefiyet kaydı yapılmak suretiyle vergilendirilmesi gerektiğinden aksi yolda verilen Mahkeme kararında hukuka uyarlık görülmemiştir.

    DANIŞTAY 3. DAİRE E.2013/9895, K.2015/2666 sayılı kararı

    Öte yandan, transfer ve bonservis gelirleri, saha reklam gelirleri, maç bileti satışları, sporcuların formalarına aldıkları reklamlar, maç yayın hakkının satılması faaliyetleri de idman ve spor faaliyeti kapsamında değerlendirilecektir.

    Örneğin; Türkiye Futbol Federasyonuna tescil edilmiş bir spor kulübünün, idman ve spor faaliyetlerine bağlı olarak maç bileti satışları, sporcuların formalarına aldıkları reklamlar, maç yayın hakkının satılması gibi faaliyetleri muafiyet kapsamında değerlendirilecektir. Ancak, kulübün söz konusu idman ve spor faaliyetlerinin yanı sıra forma, ayakkabı ve diğer malzeme satışı, otopark, benzin istasyonu, restoran, otel, büfe ve plaj işletmeciliği yapması durumunda, idman ve spor faaliyetleri dışındaki faaliyetler ayrı bir iktisadi işletme olarak kurumlar vergisine tabi tutulacaktır.

     

     


    Kaynak: TÜRMOB Kurumlar Vergisi Rehberi – 2021 Nisan
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTÜRKSAT 5A Mayısta Uzaydaki Yörüngesine Oturuyor
    Sonraki İçerikKurucu Senetleri İle Diğer İntifa Senetlerinden Elde Ettikleri Kâr Paylarının Kurumlar Vergisi Karşısındaki Durumu

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz