Ana Sayfa Vergi Temel fatura nasıl iptal edilir? Ticari fatura nasıl iptal edilir?

    Temel fatura nasıl iptal edilir? Ticari fatura nasıl iptal edilir?

    1148
    0

    Yeni başlayacak şantiyemize 10.02.2021 tarihinde e-fatura ile dükkân satış faturası kestik. Bunu ne şekilde iptal edebiliriz?

    Temel E-Fatura Nasıl İptal Edilir? 

    GİB’de bulunan “E-Fatura İptal Portalı” üzerinden “Temel Fatura” senaryosuna göre düzenlenmiş olan e-faturanın iptal edilmesi mümkündür. Bunun için faturayı düzenleyen kurumun portal üzerinden iptal talebinin oluşturulması ve oluşturulan talebin de alıcı muhatabına gönderilmesi gerekmektedir. 

    Faturanın numarası ve tutar bilgileri satıcı tarafından mali mühürle imzalanır ve portal üzerinden iptal talebi oluşturulur. 

    Faturanın ilgili muhatabının da yine portal üzerinden iptal talebine onay vermesi gerekir. Ancak muhatabın onay vermemiş halinde fatura iptal edilmiş sayılmayacaktır. Onaylanması halinde ise sistem içerisinde faturanın iptali gerçekleşecektir. 

    Ticari E-Fatura Nasıl İptal Edilir? 

    Ticari e-fatura iptali temel e-faturadan farklı olarak alıcıya onay verme ya da reddetme opsiyonlarını sunmaktadır. Bu tip fatura daha çok ticari işlemler için kullanılmaktadır. Alıcı tarafından fatura 8 gün içinde kabul edilebilmekte ya da reddedilebilmektedir. Bu süre içinde alıcının hiçbir işlem yapmaması faturanın onaylanması anlamına gelmektedir. Ticari e-fatura iptali için alıcının KEP üzerinden satıcıya yazı göndermesi gerekir. 

    İki tarafın da faturanın iptali üzerine anlaşması sonrasında ise iptal işlemi gerçekleşmiş olmaktadır. 

    Elektronik ortam üzerinden yapılacak olan iptal işlemleri kati bir zorunluluk taşımamaktadır. Harici yollarla da faturayı iptal edebilmek mümkündür. Ancak noter, taahhütlü mektup, telgraf ve diğer yöntemler tüm bu işlemlerin çok fazla uzamasına sebep olacaktır.


    Kaynak: ismmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikFirmalar tüm faturalarını Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sisteminden düzenleyebilir mi?
    Sonraki İçerikŞubat ayında ücretsiz izinde olan personellerin eksik gün bildirimleri nasıl hesaplanacaktır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz