Ana Sayfa Muhasebe Taksi basit usulden gerçek usule geçiş olursa vergi uygulaması nasıl olacaktır?

Taksi basit usulden gerçek usule geçiş olursa vergi uygulaması nasıl olacaktır?

3281
0

Taksi plakası sahibi basit usul mükellefi müşterim aynı zamanda GMSİ gelirine de sahip ve her yıl mart ayında gelirlerini birleştirip beyanını veriyorum. 2018 yılı itibariyle basit usul kayıtları defter beyan sistemine yapıldığından 2018 yılında taksiye ait perakende satış fişlerini ve yakıt giderlerini KDV ayırmadan defter beyan sistemine girdim. Ancak müşterim 01-06-2018 tarihinde bir işyeri açtı ve kendisi KDV, GEÇİCİ VERGİ ve MUHTASAR beyanname mükellefi de oldu. Ben de kendisine 2018 yılı için işletme defteri tasdik ettirdim. Aslında kendisi gerçek usule mükellefi oldu. Ancak yıl içinde usul değişmeyeceği için ve 2018 yılında işletme defteri defter beyana tabi olmadığı için kayıtlarını, aylık ve üç aylık beyanlarını kendi programımdan verdim. Bu yıl mart ayında da tüm gelirleri birleştirip beyanname programından yıllık gelir vergisi beyanını vereceğim. Buraya kadarki işleyişimin doğru olduğunu teyit ederseniz sevinirim.

 

Asıl sorum bu yılki kayıtlarla ilgili. Ocak ayından itibaren artık basit usul ile bir ilişkisi kalmadığını düşünüyorum. Bu yüzden tüm kayıtları defter beyan sisteminden takip edeceğim. Ancak taksi perakende satış fişi yerine fatura mı kullanacak? Eğer kullanacaksa, Faturayı taksiciler odası yerine ben mi onaylatacağım? Kayıtları yaparken artık taksinin gelir ve giderlerinde KDV ayıracak mıyım? Geçici vergide taksi gelirleri de katılacak mı?

 

Sorunuzun birinci bölümünde belirtilen ve uyguladığınız işlemler doğrudur. Gerçek usule geçildiği için PSF ve faturayı anlaşmalı matbaadan bastırılarak kullanılır.

 

01/01/2019’dan itibaren taksi geliri için KDV tahsil edilir. Ödenen KDV’leri indirilir. Elbette geçici vergi beyannamesi verilir.

 

 

 

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Basit Usule Tabi Mükellefler İçin Rehber ve Broşür yayınlandı

 

Basit Usulde Vergilendirilen Mükellefler İçin Duyuru

 

Ticari mal alım satımı yapanlar Basit Usule tabi olur mu?

 

 

Önceki İçerikBasit Usule Tabi Mükellefler İçin Gelir Vergisi Beyan Dönemi Başladı.
Sonraki İçerikBES Hakkında Açıklama

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz