Ana Sayfa Mevzuat Şirket unvanında sektör adı belirtmek zorunda mıyız?

Şirket unvanında sektör adı belirtmek zorunda mıyız?

914
0

2005’te kurulmuş ana faaliyet konusu “Özel Eğitim Hizmetleri olmakla beraber ana sözleşmesinde TURİZM VE OTOMOTİV faaliyetlerinin de yer aldığı “X ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ TURİZM OTOMOTİV LTD.ŞTİ”‘nin ana sözleşmenin amaç ve konu maddesinin; F bendinde:”Yurtiçi ve yurtdışında her türlü turizm faaliyetinde bulunmak, organizasyonlar düzenlemek, konusu ile ilgili eğlence konaklama yerleri tesis etmek, kiralamak, kiraya vermek” yazmaktadır.

Ana sözleşme değişikliğine gitmeden mevcut hali ile “Organizasyon” kapsamında değerlendirilip “Düğün salonu işletmeciliği” işi ni de yapabilir mi?

Eğer yapamaz ise asıl faaliyet konusu özel eğitim olan (ki dershaneler kapatıldığında beri âtıl ve o işi de yapmıyorlar artık) bu şirkete amaç ve konu değişikliğine Davet-Organizasyon başlığı ile yeni bir faaliyet alanı eklenmesinde sektörel açıdan güncel mevzuata göre bir sakınca var mıdır?

Düğün salonu işletmeciliği esas mukavelede yazılı olmasa dahi yapılmasına engel bir düzenleme mevcut değildir. Bununla birlikte esas mukavele tadili yapılması halinde ilave faaliyet konusu da eklenebilmektedir.

Yeni kurulacak şirket için internet satış yanında oto kiralama işi de yapılmak isteniyor. Unvana oto kiralama ile ilgili ekleme yapmamız gerekir mi?  Unvana ekleme yapmadan yalnızca amaç bölümünde bu faaliyetin yapılacağı yazılsa yeterli olur mu?

14.02.2014 Tarihli ünvan Tebliğine göre faaliyet alanlarınızdan en az bir tanesi Türkçe karakterde yazılmış olarak ünvanda yer alması zorunludur. Ayrıca amaç konuda birden fazla faaliyet alanına yer verilebilir, her faaliyetin ünvanda yer alması zorunlu değildir.


Limited Şirket Ana Sözleşme Değişiklik İşlemi

Mersis ’ten başvuru yapılarak talep numarası ve gerekli evraklar ile bölge temsilciliğine randevu alınmadan başvuru yapılmalıdır.

Sermaye artırımı ve azaltımı dışındaki anasözleşme değişikliklerinde;

1-) Dilekçe (Şirket kaşesi ile yetkili tarafından imzalanmalı, vekaleten imzalanmış ise vekaletin aslı veya onaylı sureti eklenmeli, ekindeki evrak dökümünü içermelidir)

2-) Genel Kurul Kararı (Noter onaylı – 1 nüsha,  genel kurulda kabul edilen şekliyle anasözleşmenin değişen maddesine ilişkin tadil metnini içermelidir.) Ayrıca düzenlenmiş ise hazirun cetveli

  • Tüm ortakların toplantıya katılmadığı hallerde çağrı usulü: Genel kurul, müdürler tarafından, toplantı gününden en az on beş gün (ilan ve toplantı günleri hariç) önce toplantıya çağrılır. Şirket anasözleşmesi, bu süreyi uzatabilir veya on güne kadar kısaltabilir. Genel kurul toplantıya, esas sözleşmede gösterilen şekilde, – gerekiyorsa şirketin internet sitesinde – mutlaka Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanan ilanla çağrılır. Pay defterinde yazılı pay sahipleriyle, önceden şirkete pay senedi veya pay sahipliğini ispatlayıcı belge vererek adreslerini bildiren pay sahiplerine, toplantı günü ile gündem ve ilanın çıktığı veya çıkacağı gazeteler, iadeli taahhütlü mektupla bildirilir.
  • Buna göre, tüm ortakların toplantıya katılmadığı hallerde tescil müracaatına, davet ilanına ait Ticaret Sicil Gazete sureti ile iadeli taahhütlü bildirime ait belgeler eklenmelidir. Ayrıca anasözleşme de özel çağrı usulü var ise bu usule ilişkin belgeler de eklenmelidir.

3-) Anasözleşme değişikliği şirketin süre uzatımına ilişkin ise şirket süresinin sona ermesine rağmen faaliyetlerini sürdürdüklerini ve özvarlığını koruduğunu gösteren yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ve mali müşavir faaliyet belgesi ibraz edilmelidir.

4-) Reşit olmayan şirket ortağının anne ve babasının ya da anne/babadan herhangi birisinin şirkete ortak olması halinde reşit olmayan ortak için mahkemeden alınmış kayyum atama kararı

Tüzel ortak adına kararı imzalayan kişinin (tüzel ortak adına şahıs kararı imzaladığında karar altında tüzel ortak ünvanı yazılmalı altına temsilen / vekaleten yazılıp imzalayanın ismi soyismi yazılmalıdır) tüzel ortak adına kararı imzalama, karara katılma, oy kullanma, kararları kabule veya  redde yetkili olduğunu gösteren güncel (Düzenleme tarihi üzerinden 1 yılı geçmemiş ) apostilli Türkçe tercümeli sicil özeti


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikBorsa İstanbul A.Ş. Borsacılık Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı 18.09.2020
Sonraki İçerikAğustos ayında kurulan şirket sayısı % 8,33 azaldı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz