Ana Sayfa Muhasebe Şirket Ortağının Şirkete Verdiği Borç İçin Faiz Ödenebilir Mi?

    Şirket Ortağının Şirkete Verdiği Borç İçin Faiz Ödenebilir Mi?

    Örtülü sermaye kavramı ve borç/öz sermaye oranı

    450
    0

    Anonim şirket gerçek kişi ortağından nakit borç para almış. Bu borç karşılığı TL faiz ödemesi yapılacak. Bu faiz ödemesi ne şeklide belgelendirilmelidir? Gider Pusulası veya başka bir belge düzenlemek gerekir mi? Faiz ödemesine ait banka dekontu yeterli olur mu?

    Kurum ortaklarının, sermaye koymaları gereken paraları borç vermiş gibi göstererek faiz almaları ve bu yolla kurumlar vergisi matrahını aşındırmamaları için, kanun koyucu “öz sermayeye faiz yürütülemeyeceği” ilkesini “örtülü sermayeye de faiz yürütülemeyeceği ilkesini hüküm altına almıştır. Bu amaçla KVK’nın 12’nci maddesinde “örtülü sermaye” tanımlanmış ve KVK’nın 11’inci maddesinde de, örtülü sermaye üzerinden ödenen veya hesaplanan faizlerin kurum kazancının tespitinde indirilemeyeceği hükme bağlanmıştır.

    Faiz ödemesi için Banka dekontu yeterlidir. Faiz geliri elde eden kişi “alacak faizi “olarak Yıllık GV beyannamesi ile MSİ beyanı vermesi gerekir.


    Örtülü Sermaye Hakkında Düzenlemelerin Yapıldığı Kurumlar Vergisi Genel Uygulama Tebliği’ndeki Bölüm İçin TIKLAYINIZ…

    Örtülü Sermaye

    Örtülü sermaye kavramı ve borç/öz sermaye oranı

    Ortakla ilişkili kişi

    Borcun doğrudan veya dolaylı olarak temin edilmesi

    Borcun işletmede kullanılması gereği

    Borcun öz sermayenin üç katını aşması

    Öz sermaye kavramı;

    Örtülü sermaye tutarı

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSMMM’lerin Kartvizitlerinde Uyulması Gereken Özellikli Zorunlu Hususlar Var Mıdır?
    Sonraki İçerik7440 Sayılı (Yeni AF/YAPILANDIRMA) Kanunu’nun T.B.M.M. Kabul Edilen Hali (10.03.2023)

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz