Ana Sayfa Muhasebe Şahıs firmalarının kredi kartı ile satıcılara yaptığı ödemelerin muhasebe kaydı

    Şahıs firmalarının kredi kartı ile satıcılara yaptığı ödemelerin muhasebe kaydı

    4058
    0

    Şahıs firmaları kendi kredi kartı ile satıcılara olan borçlarını ödüyorlar. Bu kredi kartı ile ödeme yaparken hangi hesabı kullanmak daha doğru olur?

    Şahıs firması KK kullanımı için TİCARİ KREDİ KARTI alması gerekir.

    ________________ / ________________

    102

    309

    ________________ / ________________

    hesaplar kullanılır.


    Merhaba Şirkette kullanılan (Şirket Kredi Kartı) kredi kartı ile yapılan alışverişleri (Mal alımı yok) 323 hesapta takip ediyorum. 309 veya 329 hesaptan bahsediliyor. Hangisi daha uygundur.

    309 HESAP Kullanılır.


    Şirkete ait kredi kartı harcamaları hangi hesapta izlenir? Faturası olmayan ekstredeki işlemler için nasıl bir işlem yapabiliriz?

    Kredi kartı ile yapılan harcamalar Bankadan kullanılan Kredi gibi işlem yapılır.

    Bu harcamalar 309 hesap veya 300 hesapta alt hesap kullanılabilir.

    Faturası olmayan harcamalar kayıtlara gider olarak yazılmaz.

    3. KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR 

    Kısa vadeli yabancı kaynaklar, dönen varlıkların ayrılmasında kullanılan ölçüye uygun olarak, en çok bir yıl veya işletmenin normal faaliyet dönemi sonunda ödenecek yabancı kaynakları kapsar.

    Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar, Mali Borçlar, Ticari Borçlar, Diğer Borçlar, Alınan Avanslar, Ödenecek Vergi ve Diğer Yükümlülükler, Borç ve Gider Karşılıkları, Gelecek Aylara Ait Gelirler ve Gider Tahakkukları ile Diğer Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar şeklinde bölümlenir.

    30. MALİ BORÇLAR

    Kredi kurumlarına olan kısa vadeli borçlar ile kısa vadeli para ve sermaye piyasası araçları ile sağlanan krediler ve vadesine bir yıldan daha az bir süre kalan uzun vadeli mali borçların ana para taksit ve faizlerini kapsar.

    300. BANKA KREDİLERİ 

    Bu hesap, banka ve diğer finans kuruluşlarından sağlanan kısa vadeli kredilere ilişkin tutarları içeren hesap kalemidir.

    İşleyişi : 

    Alınan kısa vadeli krediler bu hesaba alacak, ödenmeleri halinde borç kaydedilir.

    301.

    302.

    303. UZUN VADELİ KREDİLERİN ANAPARA TAKSİTLERİ VE FAİZLERİ 

    Vadelerine bir yıldan fazla süre bulunmakla birlikte uzun vadeli kredilerin, bilanço tarihinden itibaren bir yıl içinde ödenecek anapara taksitleri ile vadesi bir yılın altına düşenleri ve bunların tahakkuk ettiği halde henüz ödenmeyen faizlerini kapsar.

    İşleyişi : 

    İşletmenin uzun vadeli borçlarından, bilançonun düzenlenme tarihini izleyen bir yıllık dönemde ödenecek olan taksitleri ve faizleri bu hesaba alacak, ödenmeleri halinde borç kaydedilir.

    304. TAHVİL ANAPARA BORÇ TAKSİT VE FAİZLERİ 

    Bilanço tarihinden itibaren bir yıl içinde ödenecek tahvil anapara borç taksitleri ile tahvillerin tahakkuk edip de henüz ödenmeyen faizlerinin izlendiği hesaptır.

    İşleyişi : 

    Yukarıda belirtilen tahvil anapara borç, taksit ve faizleri bu hesaba alacak, ödenmeleri halinde borç kaydedilir.

    305. ÇIKARILMIŞ BONOLAR VE SENETLER 

    Tedavüldeki finansman bonoları ve banka bonoları gibi kısa vadeli para ve sermaye piyasası araçları karşılığında sağlanan fonlar bu hesapta izlenir.

    İşleyişi : 

    Bu hesapta tanımlanan menkul kıymetler ihraç edildiğinde nominal bedel üzerinden bu hesaba alacak, ilgili hesaplara borç kaydedilir. Ödenmeleri halinde hesaba borç kaydedilir.

    306. ÇIKARILMIŞ DİĞER MENKUL KIYMETLER 

    Çıkarılmış bonolar ve senetler kapsamına alınamayan diğer menkul kıymetlerin izlendiği hesaptır.

    İşleyişi : 

    Yukarıda tanımlananlar dışında çıkarılmış diğer menkul kıymetler nominal bedel üzerinden bu hesaba alacak, ilgili hesaplara borç kaydedilir. Ödenmeleri halinde borç kaydedilir.

    307.

    308. MENKUL KIYMETLER İHRAÇ FARKLARI (-) 

    Nominal değerinin altında ihraç edilen tahvil, senet vs. diğer menkul kıymetlerin nominal değeri ile satış fiyatı arasındaki farkın gelecek döneme ait olan kısmı bu hesapta izlenir.

    İşleyişi : 

    Nominal değerin altında ihraç edilen tahvil, senet vs. diğer menkul kıymetlerin nominal değeri ile satış fiyatı arasındaki farklardan gelecek döneme ait olanlar ve “408. Menkul Kıymetler İhraç Farkı Hesabı”ndan bu hesaba aktarılanlar bu hesabın borcuna, menkul kıymetin vadesine paralel olarak itfa edilmesi kaydıyla hesaplanan itfa tutarları, “66. Finansman Giderleri” grubundaki hesaplar karşılığında bu hesaba alacak kaydedilir.

    309. DİĞER MALİ BORÇLAR 

    Yukarıdaki hesap kalemlerinin hiç birinin kapsamına alınmayan mali borçların izlendiği hesaptır.

    İşleyişi : 

    Bu hesaba; borcun doğması halinde alacak, ödenmesi halinde borç kaydedilir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKadın çalışan istihdamı teşvikleri nelerdir?
    Sonraki İçerik2022 Yılı Ocak ayında SMMM değişikliği olan şirketin 2021 yılına ait kurumlar vergisi beyannamesini hangi SMMM gönderecektir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz