Ana Sayfa Çalışma Hayatı Kadın çalışan istihdamı teşvikleri nelerdir?

    Kadın çalışan istihdamı teşvikleri nelerdir?

    1785
    0

    Güncel kadın istihdamına ilişkin teşvik çeşitleri ve şartları nelerdir?

     

    Teşvikler

    İstihdam teşvikleri ile, belirli şartları taşıyan işsizleri istihdam eden işverenlere değişen sürelerle ve tutarlarla prim, vergi veya ücret destekleri sağlanmaktadır.
    Bu teşviklerden bir bölümü İŞKUR tarafından finanse edilmekle birlikte, işlem uygulayıcısı Sosyal Güvenlik Kurumu’dur.
    İstihdamın korunması ve artırılması maksadıyla İşsizlik Sigortası Fonu’ndan finanse edilen teşvikler aşağıdaki tabloda özet olarak yer almaktadır.

    Teşvikler

    • İstihdam teşvikleri ile, belirli şartları taşıyan işsizleri istihdam eden işverenlere değişen sürelerle ve tutarlarla prim, vergi veya ücret destekleri sağlanmaktadır.
    • Bu teşviklerden bir bölümü İŞKUR tarafından finanse edilmekle birlikte, işlem uygulayıcısı Sosyal Güvenlik Kurumu’dur.
    • İstihdamın korunması ve artırılması maksadıyla İşsizlik Sigortası Fonu’ndan finanse edilen teşvikler aşağıdaki tabloda özet olarak yer almaktadır.

    Teşvikin Adı

    Kanuni Dayanağı

    Kadın, Genç ve Mesleki Yeterlilik Belgesi Olanların İstihdamı Teşviki 4447 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesi
    İlave İstihdam Teşviki 4447 sayılı Kanunun geçici 19 uncu maddesi
    İlave İstihdama Finansman Kolaylığı Desteği 4447 sayılı Kanunun geçici 31 inci maddesi
    İşsizlik Ödeneği Alanların İstihdamına Yönelik Teşvik 4447 sayılı Kanunun 50’nci maddesinin beşinci fıkrası

    Teşviklere ilişkin temel bilgilere; solda yer alan “Teşvikler” menüsüne tıkladıktan sonra açılacak alt başlıklardan ulaşabilirsiniz.


    SGK İstihdam Teşvikleri

    İstihdam Teşvikleri Broşür

    Sigorta Prim Teşvikleri Sunumu


    Kadın, Genç ve Mesleki Yeterlilik Belgesi Olanların Teşviki

    31.12.2022 tarihine kadar işsiz olan kişileri istihdam eden özel sektör işverenlerin prime esas kazanç üst sınırına kadarki sosyal güvenlik primi işveren payları (1.025,82 ila 7.693,65 TL) İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır.

    Faydalanma şartları

    – Kişinin son 6 aydır işsiz olması
    – Kişinin istihdam edildiği tarihten önceki son 6 ayın ortalama sigortalı çalışan sayısına ilave olarak istihdam edilmesi
    – Özel sektör işvereni olması

    Faydalanma süresi

    – 18 yaş ve üzeri kadınları istihdam eden işverenlere 24 ila 54 ay,
    – 18-29 yaş arası erkekleri istihdam eden işverenlere 12 ila 54 ay,
    – 29 yaş ve üzeri erkekleri istihdam eden işverenlere 6 ila 30 ay,
    – Çalışmakta iken; 01.03.2011 tarihten sonra mesleki yeterlik belgesi alanlar, mesleki ve teknik eğitimi tamamlayanlar veya işgücü yetiştirme kurslarını bitirenleri istihdam eden işverenlere 12 ay,
    süreyle destek sağlanmaktadır. İŞKUR’a kayıtlı olmayı teşvik etmek amacıyla kişinin İŞKUR’a kayıtlı olması durumunda destek süresine 6 ay eklenilmesi yönünde hüküm getirilmiştir.

    İşverenlerce; aylık prim ve hizmet belgesinin yasal süresi içerisinde SGK’ya verilmesi ve primlerin yasal süresi içerisinde ödenmesi gerekmektedir.

     

    Tablo 1. 6111 Sayılı Kanuna Göre Sigorta Prim Teşvikinden Yararlanma Süreleri


    Kaynak: İSMMMO, SGK, İşKur
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKafe işi yapmaktayız aynı SGK müdürlüğü bölgesinde açılacak şube için ayrı SGK dosyası açmaya gerek var mı?
    Sonraki İçerikŞahıs firmalarının kredi kartı ile satıcılara yaptığı ödemelerin muhasebe kaydı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz