Ana Sayfa Muhasebe 2022 Yılı Ocak ayında SMMM değişikliği olan şirketin 2021 yılına ait kurumlar...

    2022 Yılı Ocak ayında SMMM değişikliği olan şirketin 2021 yılına ait kurumlar vergisi beyannamesini hangi SMMM gönderecektir?

    505
    0

    2022 Yılı Ocak ayında şirketin Mali Müşavirlik hizmetini başka bir meslek mensubundan devir aldık. 2021 yılına ait kurumlar vergisi beyannamesi sorumluluğu ilgili dönemin meslek mensubuna mı yoksa bize mi aittir?

    2021 yılı için önceki meslek mensubu sorumludur. Beyannameyi de o verecek


    Mükellefim defterini almak istiyor evrakları kendisine teslim mi edeceğiz yoksa yeni muhasebeci ile devir teslim tutanağımı yapmamız gerekiyor? Biz yeni muhasebeci ile tutanak karşılığı teslim etmek istiyoruz. Yasal prosedür nedir?

    Müşteriye ait defter ve belgeler müşterinin kendisine veya vekiline kendisine veya sözleşme yaptığı meslek mensubuna tutanak ile teslim edilir. İllaki yeni meslek mensubuna teslim edilecek diye bir kural olmaz. Defterin sahibi mükellefidir.


    İş sahibi ile yapmış olunan sözleşme, iş sahibi tarafından haklı sebep göstermeksizin feshedilmiştir. Buna istinaden meslek mensubu alacağı tazminat için makbuz düzenleyecek midir? Tazminat bedeline KDV ve stopaj hesaplanacak mıdır?

    Alınan bedel Tazminat değildir. Sonraki aylara ait mesleki gelirdir. e-smm düzenlenir, KDV hesaplanır ve % 20 GV stopajı yapılır.


    Tarafıma ait mükellef sözleşmeleri 2022 yılı itibari ile başka bir meslek mensubuna geçmiştir. Sözleşme fesih işlemi yapılırken 31/01/2022 tarihi girilmiş aslında 01/01/2022 tarihi ile başka bir mükellefte gözükmesi gerekmektedir. Bununla ilgili düzeltme nasıl yapılacak ve vergi dairesi bildirimi nasıl yapılacaktır?

     

    Sözleşme fesih tarihinin 31.01.2022 olmasında bir sorun olmaz.

    Bu konuda VD de bilgi verilmesi gerekmez. Fesih yapmanız bildirim anlamındadır.


    31.12.2021 kapanışı yapılan şahıs işletmesinin SMMM sözleşmesi ne zaman feshedilmelidir? Devam eden 2021 yılına ait beyanname süreci olduğu için yıllık gelir vergisinden sonra mı feshedilecek?

    En son beyanname verildik den sonra fesih yapılır. (Mart / 2022) Türmob e-birlik üzerinden yaptığımız sözleşme uzatmalarında ücret değişiyor. Bu durumda Damga Vergisi doğuyor mu?

    Yeni tutara göre Damga Vergisi hesaplanacaktır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikŞahıs firmalarının kredi kartı ile satıcılara yaptığı ödemelerin muhasebe kaydı
    Sonraki İçerikTUGS kapsamında kuru yük taşımacılığı yapan firma dövizli ödeme yükümlüğü kapsamında mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz