Ana Sayfa Ülkeler Rus S-400’lerini satın alan Çin’e ABD’den yaptırım geldi: Pekin ve Moskova tepki...

Rus S-400’lerini satın alan Çin’e ABD’den yaptırım geldi: Pekin ve Moskova tepki gösterdi

1091
0
Rus S-400’lerini satın alan Çin’e ABD’den yaptırım geldi: Pekin ve Moskova tepki gösterdi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri ve savaş uçakları alan Çin’e yaptırım uygulama kararı aldı. Bu karara Moskova ve Pekin’den yanıt gecikmedi.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Çin ordusunun silah ve teçhizattan sorumlu Donanım Geliştirme Dairesi’ne ve başkanı Li Shangfu’ya yönelik ivedi olarak yaptırım uygulanacağı söylendi.

Açıklamada ayrıca, yaptırımların 2017’de satın alınan 10 adet Sukhoi Su-35 tipi savaş uçağı ve 2018’de satın alınan S-400 füzelerine ilişkin olduğu belirtildi.

Karar çerçevesinde söz konusu resmi daire ve başkanının ABD’de ticaret yapması ve ülkenin finans sistemine katılması yasaklandı. Bu kişi ve kurumlarla Amerikalı şirketlerin de ticaret yapmasına engel getirildi.

Rusya ve Çin’den sert tepki: Washington ateşle oynuyor

ABD’nin, Çin’e yaptırım kararına, Moskova ve Pekin sert tepki gösterdi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Serguei Riabkov, ABD’nin dünya istikrarını tehdit ettiğini belirtti ve Washington’un “ateşle oynadığını” söyledi.

Riaskov, “Düşüncesiz bir şekilde sarstıkları dünya istikrarı gibi bir kavramı düşünseler iyi olur. Ateşle oynamak aptallık çünkü bu tehlikeli olabilir.” dedi.

ABD’de Rusya karşıtı önlem almanın artık ulusal bir zevk aracı haline geldiğini söyleyen Riabkov, ABD’nin 2011 yılından bu yana 60 kere ülkesi aleyhine yaptırım kararı aldığını ve bunların hiçbir sonuç getirmediğini savundu.

Çin ise yaptığı açıklamada, ABD’nin kararını büyük bir öfke ile karşıladığını bildirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, ABD’ye yaptırımları geri çekmesi çağrısında bulundu ve aksi takdirde Washington’un bunun sonuçlarına katlanması gerektiğini ifade etti.


Kaynak:Euronews
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

 

Önceki İçerikKomşuluk Dilinizi Yumuşatın-Ekolojik ve Sürdürülebilir Yaşam İçin Öneriler 4
Sonraki İçerikDüzenli kullanımda aspirine dikkat: Yarardan çok zararı olabilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz