Ana Sayfa Yaşamın İçinden Düzenli kullanımda aspirine dikkat: Yarardan çok zararı olabilir

Düzenli kullanımda aspirine dikkat: Yarardan çok zararı olabilir

766
0
Düzenli kullanımda aspirine dikkat: Yarardan çok zararı olabilir

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avusturalya’da yapılan bir araştırma düzenli aspirin kullanımının insan vücudu için tehlikeli olabileceğini ortaya çıkardı.

Günlük aspirin kullanımının insanları kalp hastalıklarından hatta kanserden bile koruduğuna inanılıyordu. Bu amaçla doktorlar hastalarına gündelik düşük dozda aspirin reçeteleri yazıyordu.

İngiliz tıp bilim dergisi The Lancet’nin Ağustos ayında yayınladığı araştırmaya göre, aspirin daha önce kalp krizi geçiren hastaların yeniden kalp krizi geçirmesine engel oluyor; ancak daha önce kalp krizi geçirmemiş kişiler için günlük aspirin kullanımı yarardan çok zarar getiriyor.

Monash Üniversitesi’nin yürüttüğü araştırma, 20 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Katılımcıların yarısına 5 yıl boyunca düzenli olarak düşük dozda aspirin, diğer yarısına ise plasebo (ilaçmış gibi verilen, işlevsiz madde) verildi.

5 yıl boyunca katılımcıların sağlık durumlarının düzenli olarak kontrol edildiği araştırma, 70 yaşın üzerindeki kalp ve damar hastalıkları geçmişi bulunmayan kişiler için düşük dozda aspirin kullanımının herhangi bir yararının tespit edilmediğini, ancak bu kişilerde iç kanama riskinin arttığını gözler önüne seriyor.

Daha önce kalp krizi geçiren, kalp ve damar hastalıklarından müzdarip kişiler için düzenli aspirin kullanımı kanı incelterek bu kişilerin kalp krizi geçirme riskini önemli ölçüde düşürüyor.

Ancak araştırmanın mimarlarından Prof. Dr. John McNeil, araştırmanın aspirinin kanama riskini azalttığı hipotezini desteklemediğini ve bu nedenle milyonlarca kişinin boşu boşuna yıllardır düzenli aspirin kullanıyor olabileceğini ifade ediyor.


Kaynak:Euronews
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Önceki İçerikRus S-400’lerini satın alan Çin’e ABD’den yaptırım geldi: Pekin ve Moskova tepki gösterdi
Sonraki İçerikApple’ın son telefonu iPhone XS’in en çok konuşulan özelliği

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz