Ana Sayfa Çalışma Hayatı Pandemi kapsamında izine çıkartılan emekli personeller için 7 günlük yarım ücret hesaplaması...

Pandemi kapsamında izine çıkartılan emekli personeller için 7 günlük yarım ücret hesaplaması yapmalı mıyız?

605
0

Firmamızın 01.04.2020-30.06.2020 tarihleri arasında çalışma sürelerini azaltmış ve Kısa çalışma ödeneği için başvurmuştur. Firmada ayda 10 gün çalışılmaktadır. Bu firmada ayda 10 gün çalışan emekli personel için 7 gün yarım ücret uygulanacak mıdır? Ayrıca kalan eksik günler için hangi kod kullanılacaktır?

4857 Sayılı İş Kanunu 40. maddesinde “24 ve 25 inci maddelerin (III) numaralı bentlerinde gösterilen zorlayıcı sebepler dolayısıyla çalışamayan veya çalıştırılmayan işçiye bu bekleme süresi içinde bir haftaya kadar her gün için yarım ücret ödenir” hükümleri yer almaktadır.

Buna göre işçiye ilk 7 gün için yarım ücret ödenecek olup, yarım ücret alınan sürelerin tamamının (7 gün) prim ödeme gün sayısı olarak APHB’de bildirilmesi gerekmektedir.

Kalan günler kçö kapsamında uygunluk var ise 18 kod ile eksik gün bildiriminde bulunulmalıdır.

01.04.2020 tarihinde 1/3 oranında kısa çalışmaya başlayan işyerinde kısa çalışma ödeneğine başvuramadığımız çalışan için 1/3 oranında çalışma süresinde ilk hafta için 7 günlük yarım ücret kuralını uygulayacak mıyız?

Kısmi çalışmada çalışan işçiler için zorlayıcı neden oluşup işleri durmamış çalışmaları devam ediyor.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik7’si Kanser, 4’ü MS Tedavisinde Kullanılmak Üzere 11 İlaç Daha Geri Ödeme Listesine Alındı
Sonraki İçerikBez maskelere TSE standardı getirildi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz