Ana Sayfa Dünya Pandemi döneminde hazırgiyim üreticisi–ihracatçısı Asya ülkelerinin çoğunda çalışanların ücretleri eksik ödendi

    Pandemi döneminde hazırgiyim üreticisi–ihracatçısı Asya ülkelerinin çoğunda çalışanların ücretleri eksik ödendi

    498
    0

    Güncel uluslararası bir rapora göre pandemi döneminde hazırgiyim üreticisi – ihracatçısı ülkelerin çoğunda çalışanların ücretleri eksik ödenmiş bulunmaktadır.

    Sözkonusu raporda çalışanların ücretlerinin eksik ödendiği Bangladeş, Kamboçya, Hindistan, Endonezya, Myanmar, Pakistan ve Sri Lanka ele alınmıştır.

    Hazırgiyim sektöründe aylık ortalama maaşların 113 dolar olduğu ve sektörde 4,4 milyon kişinin istihdam edildiği Bangladeş’te sektörde maaşlar Mart-Mayıs döneminde ortalama % 30 eksik ödenirken, ihracatta sipariş iptallerinin yanı sıra hükümetin Nisan ayında maaşların ¾’ünün ödenmesinin yeterli olduğunu ilan etmesinin de bu eksik ödemede etkili olduğu belirtilmektedir.

    Bangladeş’te Şubat ayında pandemi etkili olmadığından eksik maaş ödemesi olmayıp, Mart ayında maaşlar ortalama % 13 eksik ödenirken, Nisan ayında sert artışla bu oran % 46’ya yükselmiştir. Bu artışta Nisan ayında ihracat sipariş iptalleri ve ödenmeyen alacakların hızlı artışının etkili olduğu belirtilmektedir. Ortalama maaşların eksik ödenme oranı Mayıs ayında ise % 25 olarak kaydedilmiştir.

    Hazırgiyim sektöründe 2,2 milyon kişinin istihdam edildiği ve sektörde ortalama ücretlerin 106 dolar ile 123 dolar arasında seyrettiği Hindistan’da, Mart-Mayıs döneminde maaşların ortalama % 48,8 oranında eksik ödendiği tahmin edilmektedir.

    Aynı rapora göre hazırgiyim sektöründe yaklaşık 2,6 milyon kişinin istihdam edildiği ve ortalama aylık ücretlerin 131 dolar seviyesinde olduğu Endonezya’da ise Mart-Mayıs döneminde ücretler ortalama % 39,8 oranında eksik ödenmiştir.

    Hazırgiyim sektöründe 2,2 milyon işçinin istihdam edildiği Pakistan’da ortalama ücretler aylık 104 dolar iken, Mart-Mayıs döneminde maaşların ortalama % 46 eksik ödendiği raporda yer almaktadır.

    Rapora göre diğer bir üretici ülke Myanmar’da 700 bin kişi hazırgiyim sektöründe istihdam edilirken ve ortalama ücretler 93 dolar seviyesindeyken, Mart-Mayıs döneminde ücretler ortalama % 33 eksik ödenmiştir.

    Hazırgiyim sektöründe 650 bin işçinin istihdam edildiği Kamboçya’da ortalama ücretler aylık 190 dolar iken, Mart-Mayıs döneminde maaşların ortalama % 33 eksik ödendiği raporda yer almaktadır.

    Aynı rapora göre hazırgiyim sektöründe yaklaşık 275 bin kişinin istihdam edildiği ve ortalama aylık ücretlerin 80 dolar seviyesinde olduğu Sri Lanka’da ise Mart-Mayıs döneminde ücretler ortalama % 41 oranında eksik ödenmiştir.


    Kaynak: İHKİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikOECD ekonomisi 2020 yılının ikinci çeyreğinde -%9,8 daraldı
    Sonraki İçerikDökme Etil Alkol İndirimli Gümrük Vergisi Uygulanacak Tarım Ürünleri Listesinden Çıkarıldı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz