Ana Sayfa Muhasebe Otel işletmeciliği mükellefiyeti için özellikli durumlar nelerdir?

    Otel işletmeciliği mükellefiyeti için özellikli durumlar nelerdir?

    439
    0

    Otel işletmeciliği mükellefiyeti için özellikli durumlar nelerdir? Ek faaliyet olarak açılışı yapılacak vergisel ve diğer mevzuata göre gelişen bir durum var mıdır?

    Otel işletmeciliği için GV veya KV mükellefiyeti tesisi ettirilir. Tutulması gereken yasal defterler tutulur. Alış ve satış için Fatura ve benzeri belgeler kullanılır. KDV,Muhtasar,Geçici ve Yıllık Beyannameler verilir. TDHP na göre kayıtlar tutulur.


    Şahıs firması ticari kazancından dolayı kar çıkması gerekirken kira gideri her ay yüksek olmasından dolayı zarara dönüyor. Kira giderleri ile ilgili nasıl bir yol izleyebiliriz?

    Kira gideri için özel bir işlem yapılmaz. Ticaret de kar olur zarar da olur.


    Şirket turizm işiyle uğraşıyor. Gayrimenkulü hotel, kiraya veriyor. 

    A- Kira geliri hangi tek düzen hesabında hangi hesapta takip edilmesi gerekir?

    B- Kiracı kira bedelini iade faturası kesti, bu hangi hesapta takip edilir? 

    C- Şirket kesilen iade faturasını aynı bedelle kiracıya fatura etti bu hangi hesapta takip edilir?

    A)- 600 hesap da alt hesap açılarak gelir yazılır. 

    B)- 610 hesap kullanılır. 

    C)- 600 hesap

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikE-fatura kullanıcısı, 2.000 TL’nin altında kağıt fatura alabilir mi?
    Sonraki İçerikLimited şirket, vergi mükellefi olmayan gerçek kişiden alacağı gayrimenkul için KDV tevkifatı yapıp 2 no.lu beyan ile beyan edecek mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz