Ana Sayfa Vergi Limited şirket, vergi mükellefi olmayan gerçek kişiden alacağı gayrimenkul için KDV tevkifatı...

    Limited şirket, vergi mükellefi olmayan gerçek kişiden alacağı gayrimenkul için KDV tevkifatı yapıp 2 no.lu beyan ile beyan edecek mi?

    401
    0
    Limited şirket, vergi mükellefi olmayan gerçek kişiden alacağı gayrimenkul için KDV tevkifatı yapıp 2 nolu beyan ile beyan edecek mi?

    Vergi mükellefi olmayan kişilerden alınan Gayrimenkul, Araç için KDV hesaplanmaz. Bu uygulama 1985 yılından beri böyle yapılmaktadır. (2) nolu KDV beyannamesi GENELDE HİZMET alımları için kullanılır.


    A.Ş. bir müşterimin web sitesi var. Bu web sitesinin bağlı olduğu sunucu Lüksemburg’dadır. Yurtdışından sunucu hizmeti sağlayan firmanın adı da AWS. Bu hizmetleri karşısında her ay KDV siz fatura gönderiyorlar. Bu faturaları nasıl kayda almamız lazım? İç yüzde yöntemiyle KDV hesaplayacak mıyız? 

    İç yüzde hesabı ile KDV hesaplanmaz. 

    Ödenen bedel üzerinden (2) nolu KDV beyannamesi verilir. Google ve Facebook gibi Sosyal medya üzerinden reklam hizmeti satın alma işleminde, söz konusu hizmetten Türkiye’de faydalanılmış olması ve Google firmasının yurt içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması şartı ile, KDV Genel Tebliğine göre; “Türkiye’ye getirilen hizmet, Türkiye’deki firmanın Türkiye’deki faaliyeti ile ilgili ise, hizmetten Türkiye’de faydalanılmıştır. KDV Genel Tebliği’nde, yurt dışından sağlanan hizmetlere ait KDV’nin hizmetten faydalanan yurt içindeki muhatap tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edileceği açıklanmıştır. 

    Dolayısıyla yurt dışından sağlanan ve KDVK’nın 1/2. maddesine göre hizmet ithali kapsamında değerlendirilen işlemlere ait KDV’nin, hizmetten yararlanan Türkiye’ de mukim kişi ve kuruluşlarca sorumlu sıfatıyla verilecek olan 2. no.lu KDV beyannamesi ile beyan (KDV oranı % 18) edilerek bağlı bulunulan vergi dairesine ödenmesi, 1 no.lu KDV beyannamesinde de gösterilerek indirilmesi mümkün olacaktır. 

    Yapılan ödemeden %15 oranında GV stopajı yapılarak muhtasar beyanı ile beyan edilerek ödenecektir.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikOtel işletmeciliği mükellefiyeti için özellikli durumlar nelerdir?
    Sonraki İçerikFirmamız malı yurtdışından alıp antrepodan mal millileşmeden transit ticaret ile yurtiçi firmaya satmaktadır. Bu durumdaki ödemeler TL olarak yapılması zorunluluğu var mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz