Ana Sayfa Vergi Mehmetçik vakfına bağışlanan para için veraset ve intikal vergisi ödenecek mi?

    Mehmetçik vakfına bağışlanan para için veraset ve intikal vergisi ödenecek mi?

    Bu hükümlere göre, 26/7/1982 tarih ve Ağu-23 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile vergi muafiyeti tanınan Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı anılan Kanunun 4 üncü maddesinin (k) fıkrası gereğince bağış yoluyla intikal eden mallar nedeniyle veraset ve intikal vergisinden muaf olacağından Bankanız tarafından adı geçen Vakfa ödenecek para üzerinden veraset ve intikal vergisi yönünden herhangi bir tevkifat yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

    608
    0

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    HATAY VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

    Sayı

    :

    B.07.1.GİB.4.31.15.01-VİVK-5-02-57

    21/10/2011

    Konu

    :

    Vefat eden ……….. ………’nun mevduat hasabında bulunan nakitin Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfına bağışlanmasında veraset ve intikal vergisi kesilip kesilmeyeceği

    İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, 13/10/2006 tarihinde vefat eden …  şubenizdeki mevduat hesabında bulunan 15.621,31 TL’yi Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfına bağışlaması nedeniyle bu tutar üzerinden veraset ve intikal vergisi kesilip kesilmeyeceği konusunda bilgi istenildiği anlaşılmıştır.

    7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin ilk fıkrasında; Türkiye Cumhuriyeti tabiiyetinde bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye’de bulunan malların veraset tarikiyle veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikali veraset ve intikal vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinin (a) fıkrasında da, amme idareleri, emekli ve yardım sandıkları, sosyal sigorta kurumları, umumi menfaate hadim cemiyetler, siyasi partiler  ve bunlara ait olan veya bunların aralarında kurdukları teşekküllerden kurumlar vergisine tabi olmayanların, (b) fıkrasında ise bu maddenin (a) fıkrasında sayılanlar dışında kalan hükmi şahıslara ait olup, umumun istifadesi için ilim, araştırma, kültür, sanat, sıhhat, eğitim, din, hayır, imar, spor gibi maksatlarla kurulan teşekküllerin veraset ve intikal vergisinden muaf olduğu; 4 üncü maddesinin (k) fıkrasında da, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara kuruluşu için veya kurulduktan sonra tahsis olunan mallar dolayısıyla veraset ve intikal vergisinin aranılmayacağı  hükümlerine yer verilmiştir.

    Ayrıca, anılan Kanunun 17 nci maddesinde, amme idare ve müesseseleri, bankalar, bankerler, kasa kiralayanlar, sigorta şirketleri sair şirket ve müesseseler, mahkemeler ve icra dairelerinin istihkak sahiplerine bu verginin mevzuuna giren herhangi bir muamele dolayısiyle para ve senet verebilmek için evvelemirde verginin ödenmiş olduğuna dair vergi dairesinden verilmiş bir tasdikname talep edeceği, tasdikname ibraz etmeyen hak sahiplerinin istihkaklarından, veraset yoluyla intikallerde yüzde beş, ivazsız intikallerde yüzde onbeş oranında vergi karşılığı olarak tevkifat yapılacağı, hükme bağlanmıştır.

    Bu hükümlere göre, 26/7/1982 tarih ve Ağu-23 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile vergi muafiyeti tanınan Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı anılan Kanunun 4 üncü maddesinin (k) fıkrası gereğince bağış yoluyla intikal eden mallar nedeniyle veraset ve intikal vergisinden muaf olacağından Bankanız tarafından adı geçen Vakfa ödenecek para üzerinden veraset ve intikal vergisi yönünden herhangi bir tevkifat yapılmasına gerek bulunmamaktadır.


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikWebinar: 3 Başlıkta Finans Yönetimi 22 Aralık 2020
    Sonraki İçerikIFAC: Karaparanın Aklanmasının Önlenmesi – Örnek Olay 2 – Risk Temelli Yaklaşım

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz