Ana Sayfa Duyurular Mayıs ayında 2 milyar 131 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Kimyevi Maddeler ve...

Mayıs ayında 2 milyar 131 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörü liderliğe yükselirken, Otomotiv sektörü ikinci oldu

360
0

Mayıs ayında Türkiye’nin ihracatı, pandemi nedeniyle oluşan küresel talep daralmasına rağmen geçtiğimiz yılın aynı ayına göre, %5,5 artışla, 16 milyar 480 milyon dolara ulaştı.

Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, 25 sektörümüzün ihracatını artırdı. Çelik sektörü, 1 milyar 745 milyon dolarlık ihracatla, tarihinin en yüksek aylık ihracat performansına imza attı.

Mayıs ayında, 2 milyar 131 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörü liderliğe yükselirken, 1 milyar 882 milyon dolara ulaşan Otomotiv sektörü ikinci, 1 milyar 745 milyon dolara ulaşan Çelik sektörü ise üçüncü oldu. Mayıs ayında en güçlü artış performansına imza atan sektörler; “%34 artışla 136 milyon dolara ulaşan Gemi ve Yat sektörü; %114 artışla 1 milyar 745 milyon dolara ulaşan Çelik; %113 artışla 490 milyon dolara ulaşan Mücevher sektörleri oldu.

İhracatçılarımız bu ay, ülkemizin bayrağını 214 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başardı. Mayıs ayında 175 ülkeye ihracatımızı artırma başarısı gösterirken, en çok ihracat gerçekleştirilen ilk 3 ülke; 1 milyar 405 milyon dolarla Almanya, 1 milyar 149 milyon dolarla ABD ve 1 milyar 105 milyon dolarla Birleşik Krallık oldu.

Mayıs ayında Muğla, Karabük ve Burdur tarihlerinin en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdi. 68 ilimiz ihracatını artırdı. En çok ihracat gerçekleştiren ilk 3 ilimiz %72 artışla İstanbul, %104 artışla Bursa, %81 artışla Kocaeli oldu. En dikkat çekici artışlar; %413 artışla Rize, %241 artışla Osmaniye ve %215 artışla Çorum oldu.

İhracat ailesine yeni katılımlar da her ay olduğu gibi mayısta da hız kesmedi. 1210 firma, mayıs ayında ilk kez ihracat yaptı. İhracata yeni başlayan bu firmalar, mayıs ayında 60,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Yılbaşından bu yana ilk defa ihracat yapan firma sayısı 7 bin 577’ye ulaştı.

Mayıs ayında AKİB ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre %112,5 artışla 1 milyar 372 milyon dolara yükseldi. Sektörler bazında AKİB ihracatında Kimyevi Maddeler ve Mamulleri %277, Su Ürünleri ve Hayvansal (Mamuller 96133, Tekstil ve Hammaddeleri %125, Demir ve Demir Dışı Metaller ile Çelik %120, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri %45, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri %45 ve Yaş Meyve Sebze %19 oranında artış gösterdi.

Türkiye ihracatından AKİB’in aldığı pay Mayıs ayında “9 olarak gerçekleşti. AKİB bu performansı ile İMMİB, UİB, İTKİB ve OAİB’in ardından 5. sırada yer aldı.

İller bazında sıralamada; Hatay 10, Kayseri 12., Mersin 13., Adana 14. ve Karaman 46. sırada yer aldı.

Mayıs ayında AKİB ihracatında en yüksek pay alan ülkeler sırayla; Hollanda, İspanya, Birleşik Devletler, Irak ve Nijerya oldu.

Mayıs ayında AKİB ihracatında ilk 20 ülke arasında yer alan ülkelerden Nijerya’ya %3.753, Yunanistan’a %533, İspanya’ya %476, Lübnan’a %470 ve Ukrayna’ya %312 oranında artış göze çarptı.


Kaynak: Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB)
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikTam kapanma döneminde devlet desteği alamayan personellerin SGK eksik gün bildirim kodu ne olmalıdır?
Sonraki İçerikUzlaşma Hükümlerine Göre Kesinleşen Alacaklar için yapılandırmanın faydası ne olacak?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz