Ana Sayfa Vergi Matrah artışı ödemeleri hangi hesapta takip edilir?

    Matrah artışı ödemeleri hangi hesapta takip edilir?

    652
    0

    Matrah artırımı muhasebe kayıtları ile ilgili görüşünüzü almak isterim. Bazı sitelerde kkeg olarak işlenmesi gerektiği söyleniyor. Kkeg olarak işlediğimiz takdirde 500.000 TL matrah artırımı yapan bir mükellefe 125.000 TL ek bir vergi yükü getirmektedir. Defaten matrah ve KDV artırımı muhasebe kayıtlarını hangi hesaba işlemem gerekir?

    Matrah artırımında hesaplanan vergiler 689 KKEG yazılır. Başka bir hesap veya yöntem olmaz. 

    689 hesap Gider olarak hesaplarda yer alır. Ticari gider oluşur. Söz konusu tutar mali kara eklenmek suretiyle nötürleşir (eşitlenir) 

    Mali kar Ticari kar kavramlarına göre mukayese ediniz. 

    Konu ile ilgili olarak GİB tarafından yayımlanan Genel tebliği inceleyiniz.

    Söz konusu tebliğde de görüleceği üzere 689 hesap kullanılmaktadır. https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/mevzuatek/7326/7326_Genel_Tebligi_Seri_No_1.pdf


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikFirmaların şubeleri birbirlerine fatura düzenleyebilir mi?
    Sonraki İçerikİŞKUR kursiyerleri için sigorta primi ödenecek mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz