Ana Sayfa Çalışma Hayatı Kıdem tazminatı hangi ücret üzerinden hesaplanır?

    Kıdem tazminatı hangi ücret üzerinden hesaplanır?

    728
    0
    Personel 20.11.2020’den itibaren nakdi ücretsiz izinlidir. En son kasım ayı 19 günlük maaş bordro hesaplaması oldu. Sonrası nakdi ücretsiz izin desteği almaktadır. Bugün askerlik nedeniyle çıkışını yapacağız. Kıdem hesaplamasında hangi ücreti baz almalıyız?

    Kıdem tazminatı hesabında esas alınacak ücret, işçinin son ücretidir. 

    Başka bir anlatımla, iş sözleşmesinin feshedildiği anda geçerli olan ücrettir. 

    İhbar öneli tanınmak suretiyle yapılan fesihte önelin bittiği tarihte fesih gerçekleştiğinden, önelin bittiği tarihteki ücret esas alınmalıdır.


    Personel bir dava sonucu hapis cezası almış ve 2019 yılında 29 kod seçilerek çıkışı yapılmıştır. İşçi cezaevinden çıktı ve işsizlik maaşı için başvurduğunda 29 koddan dolayı işsizlik maaşı alınamayacağı İş-Kur tarafından kendisine söylenmiş. 2019 yılı ile ilgili çıkış kodunu değiştirme imkânımız var mıdır? 

    İşten ayrılış bildirgesinin on gün içinde verilmesi gerekiyor. İşveren bildirgede yanlışlık yaptığında bu süre içinde bildirgeyi düzeltebiliyor. On günden sonraki düzeltme işlemleri SGK tarafından gerçekleştirilmektedir. 

    10 günlük süre dolduktan sonra işverenin başvurusu üzerine SGK tarafından işten çıkış gerekçesinin değiştirilmesi işsizlik ödeneği almaya yetmiyor. 

    Örneğin işçi, işverenin ihbar ve kıdem tazminatı ödediğine dair bordro ve banka dekontunu da gösterse, düzeltme işlemi on günden sonra yapıldığı için işsizlik ödeneği alamamaktadır. İŞKUR’un düzeltme sonrası işsizlik ödeneği talebini kabul edebilmesi için işçi ve işverenin birlikte başvuru yapması gerekiyor. 

    İşveren birlikte başvuru yapmaya yanaşmazsa, işsizlik ödeneği verilmemektedir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİş yerleri stajyer öğrenci çalıştırmak zorunda mıdır?
    Sonraki İçerikİşe iade davasını kazanan personel için işverenin yapması gereken işlemler nelerdir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz