Ana Sayfa Muhasebe KDV matrahına dahil olan unsurlara Kur Farkı ibaresi de dâhil edildi?

KDV matrahına dahil olan unsurlara Kur Farkı ibaresi de dâhil edildi?

1647
0

18.01.2019 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan, 7161 sayılı Kanunun 18’nci maddesi ile KDV Kanunu’nun “Matraha Dâhil Olan Unsurlar” başlıklı 24’ncü maddesinin “c” bendine Kur Farkı ibaresi eklenmiştir.

 

 Hali hazırdaki düzenlemeye göre geçici, gelir ve kurumlar vergisi hesaplanması sırasında değerlemesi sonucu oluşan kambiyo farkı KDV’ye konu edilmeyecektir.

 

Ancak, yabancı para cinsinden veya buna endeksli belirlenen işlemlerde vergiyi doğuran olay (Fatura, Serbest Meslek Makbuzu, Gider Pusulası vb.) ile ödeme/tahsilat tarihi arasında doğan kur farkı KDV’ye tabi olacaktır.

 

 


Matraha Dahil Olan Unsurlar
Madde 24

Aşağıda yazılı unsurlar matraha dahildir:

a)Teslim alanın gösterdiği yere kadar satıcı tarafından yapılan taşıma, yükleme ve boşaltma giderleri,

b)Ambalaj giderleri, sigorta, komisyon ve benzeri gider karşılıkları ile vergi, resim, harç, pay, fon karşılığı gibi unsurlar,

c)Vade farkı, fiyat farkı,(7161 sayılı kanunun 18 nci maddesiyle değişen ibare ; Yürürlük: 18.01.2019)kur farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerler.

 

 

 

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Geçmiş yılda işlemeyi unuttuğumuz kur farkını düzeltme beyannamesi vererek gider yazabilir miyiz?

 

Yurt dışındaki şubemize gönderdiğimiz borç için Kur farkı hesaplaması yapmalı mıyım?

 

Ödenmeyen döviz bakiyesi için yapılan kur farkı sonraki sene iptal edilir mi?

 

Kur farkı için hangi hesapları kullanmalıyım?

 

 

Önceki İçerikİlave Altı Puanlık Teşvik 31.12.2019 Tarihi Sonuna Kadar Uzatıldı
Sonraki İçerikBasit usulden Gelir vergisine geçtikten sonra mevcut servis aracını satan kişi kdv ödeyecek mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz