Ana Sayfa Vergi Kayıtlarımızda yer alan ticari malları bedelsiz fatura keserek envanterimizden çıkartabilir miyiz?

    Kayıtlarımızda yer alan ticari malları bedelsiz fatura keserek envanterimizden çıkartabilir miyiz?

    Ekonomik değeri olmayan mallar ve takdir komisyon matrah takdirleri

    399
    0

    Geri dönüşüm tesisinde bulunan ve çevre bakanlığı stok takip sisteminde kayıtlı 170 ton geri dönüşüm malzemesini hiçbir ekonomik değeri olmadığı için satamıyoruz. Çimento fabrikaları bedelsiz olarak alıp yakarak bertaraf ediyorlar. Bu kadar ürünü bedelsiz fatura edebilir miyiz? 

    Bedelsiz fatura olmaz. 

    Bahsettiğiniz mal için VD aracılığı ile Takdir komisyonundan karar alarak kayıtlardan çıkarabilirsiniz.

    VERGİ USUL KANUNU

    Komisyonların Görevleri

    Madde 74

    (Değişik: 4/11/1985 – 3239/6 md.)  a) 72 nci maddenin birinci fıkrasına göre kurulan takdir komisyonunun görevleri şunlardır.

    1. Yetkili makamlar tarafından istenilen matrah ve servet takdirlerini yapmak;

    2. Vergi kanunlarında yazılı fiyat, ücret veya sair matrah ve kıymetleri takdir etmek (Bu gibi takdirler de takdir kararına bağlanır.)

    Takdir komisyonu bu görevlerini yaparken takdir sebepleri bulunup bulunmadığını incelemez. Yalnız hatalı gördüğü muamelelerde, ilgili vergi dairesini yazı ile ikaz etmeye mecburdur.

    b) 72 nci maddenin ikinci fıkrasına göre kurulan takdir komisyonu: 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun (Değişik:3/4/2002-4751/6-A) 29 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca arsalar için her mahalle ve arsa sayılacak parsellenmemiş arazide her köyün cadde, sokak veya değer bakımından farklı bölgeleri (Turistik bölgelerde değer bakımından farklı olanlar ilgili valilerce tespit edilecek pafta, ada veya parsel) itibariyle asgarî ölçüde birim değer tespit etmekle görevlidir.

    c) 72 nci maddenin üçüncü fıkrasına göre kurulan takdir komisyonu: 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun (Değişik:3/4/2002-4751/6-A) 29 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca her il veya ilçe için arazinin cinsi (Kıraç, taban ve sulak) itibariyle asgarî ölçüde birim değer tespit etmekle görevlidir.

    (b) ve (c) fıkralarına göre yapılacak değer tespitinde, Emlak Vergisi Kanununun 31 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan normlardan ve bu maddeye göre hazırlanmış bulunan (700 Sayılı KHK’nın 46 ncı maddesiyle değişen ibare; Yürürlük:09.07.2018)yönetmelik(*) hükümleri ile gerektiğinde bilirkişiden yararlanılır.


    Kaynak: İsmmmo, GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikFaaliyetine son veren bir firma için matrah artışı yapabilir miyiz?
    Sonraki İçerikAvukatlar dava sonucu kazandıkları ücretler için makbuz düzenlemeli midir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz