Ana Sayfa İstatistik Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarının ibraz edilen çeklere oranı bir önceki yıla...

Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarının ibraz edilen çeklere oranı bir önceki yıla göre geriledi

510
0

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi

Çek Bilgileri

Mayıs 2020

Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarı geriledi.

Bankalara, 2020 yılının Ocak – Mayıs döneminde ibraz edilen 377 bin keşideciye ait 5,6 milyon adet çekin toplam tutarı 363 milyar TL oldu.

Geçen yılın aynı dönemine göre; çek tutarı yüzde 2, adeti yüzde 24, keşideci sayısı (tekilleştirilmiş) ise yüzde 13 geriledi.

Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarı azaldı.

Ocak – Mayıs 2020 döneminde bankalara ibraz anında karşılıksız çıkan, 19 bin keşideciye ait 97,6 bin adet çekin toplam tutarı 5,8 milyar TL oldu. Karşılıksız işlemi yapılan 8,2 bin keşideciye ait toplam 1 milyar TL tutarındaki 16,6 bin adet çek daha sonra ödendi.

Geçen yılın aynı ayına göre, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarı yüzde 59, adeti yüzde 67, tekil keşideci sayısı ise yüzde 46 geriledi.

Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarının ibraz edilen çeklere oranı bir önceki yıla göre geriledi.

Mayıs 2020 ayında karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı; tutar olarak bir önceki yılın aynı ayına göre 1,9 puan azalarak yüzde 1,6, adet olarak ise 1,8 puan gerileyerek yüzde 1,8 oldu.

Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin il bazında dağılımı

2020 yılı Ocak – Mayıs döneminde, karşılıksız işlemi yapılan çek adetinin en yüksek olduğu 5 il sırası ile İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya olurken, keşideci sayısının ve çek tutarının en yüksek olduğu 5 il sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa oldu.

Tutar olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu 5 il sırasıyla yüzde 7,1 ile Mardin, yüzde 4,7 ile Artvin, yüzde 4,5 ile Bayburt, yüzde 4,1 ile Bingöl ve yüzde 4 ile Hakkari oldu.


Kaynak: Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Verileri 16.06.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikBir önceki yıla ait defterleri ne zamana kadar ara tasdik yaparsak cari yılda kullanabiliriz?
Sonraki İçerikŞirketler sermaye artışlarında artırım tutarlarını tescil işlemleri tamamlanmadan ödeyebilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz