Ana Sayfa Mevzuat Şirketler sermaye artışlarında artırım tutarlarını tescil işlemleri tamamlanmadan ödeyebilir mi?

Şirketler sermaye artışlarında artırım tutarlarını tescil işlemleri tamamlanmadan ödeyebilir mi?

Sermaye artışınız ödeme şekli yazılan metne göre ve şirket türüne göre değişir mi? Geçmiş Dönem karları hesabında net karda TTK göre yedek akçe ayırmak zorunlu mu?

629
0

Firmamız için sermaye artırımı yapacağız. 15.06.2020 tarihli karar aldık. Bugün noterde onaylatacağız ve tescile vereceğiz. Arttırılan sermaye tutarını bugün bankaya yatırabilir miyiz? Ticaret odasında tescil olmasını beklememize gerek var mıdır?

Sermaye artışınız da ödeme şekli yazılan metne göre ve şirket türüne göre değişir.

Limited şirket ise, örneğin … TL tescilden önce ödenecek denilmiş ise bu meblağ bankaya yatmalı ve banka mektubu evrak ekinde sicile verilmesi gerekir. 24 ay içinde ödenecek ise o zaman tescilden sonra istenilen zamanda ödenebilir.

Anonim şirket ise zaten artan rakamın 1/4 ü tescilden önce kalanı 24 ay içinde ödemeniz yazılmıştır. Burada da 1/4 tescilden önce bankaya ödenmeli ve banka mektubunuz evrak ekinde sunulması gerekir.

Geçmiş dönem karlarında ilgili dönemlerde yedek akçe ayrımı yapılmamış. Geçmiş Dönem karları hesabında net karda TTK göre yedek akçe ayırmak zorunlu mudur?

1.Tertip yasal yedek akçe ayrılması zorunludur. Kaldı ki 2. tertip yedek akçe de ayrılabilir. Kâr payı tüm yasal yedeklerin ayrılmasından sonra kalan miktardır.

Bu geçmiş yıl karlarında durur ve düzenlemeler çerçevesinde gerektiğinde dağıtılır veya sermayeye eklenebilir bir kalemdir.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Şirket birleşmelerinde devir olunan şirketin tescilli sermayesi kadar mı sermaye artırımında bulunmalıyız?

Geçmiş yıl karları sermayeye eklenebilir mi? Şirket ortaklarının şirkete borcu varken sermaye artırımı yapabilir…

Sermaye artırımında geçmiş yıl evraklarını bulamıyorsak raporumuzu nasıl düzenlemeliyiz?

Önceki İçerikKarşılıksız işlemi yapılan çek tutarının ibraz edilen çeklere oranı bir önceki yıla göre geriledi
Sonraki İçerik2019 yıl sonuna göre uzun vadeli kredi borcu 7,4 milyar ABD doları azaldı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz