Ana Sayfa Duyurular İstanbul İhracatçı Birlikleri bünyesinde bulunan yedi ihracatçı birliği 2020 yılının ilk on bir...

İstanbul İhracatçı Birlikleri bünyesinde bulunan yedi ihracatçı birliği 2020 yılının ilk on bir ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla, %2 oranında ihracat artışı yakaladı

491
0

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), yılın ilk onbir ayında (ocak-kasım), geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla, ihracatını yüzde 2 oranında arttırarak, bünyesinde bulunan yedi ihracatçı birliği ile toplamda yaklaşık 7 milyar dolar tutarında ihracat yaptı. İİB Koordinatör Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu, İİB’nin ihracat artışını değerlendirdi. Mutlu, “Üretim tesislerimizde kullandığımız en ileri teknolojiler ile tüm dünyaya kesintisiz bir şekilde, sürdürülebilir ihracatı sağladık. İstanbul İhracatçıları, pandemiyi fırsata çevirebilmeyi başardı. Pandeminin başında yaşadığımız şoku kısa bir sürede atlatıp, değişim ve dönüşüme ayak uydurarak, tüm dünyaya kesintisiz ihracat yaptık.” dedi.

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), bünyesinde bulunan yedi ihracatçı birliği ile 2020 yılının ilk onbir ayında yaklaşık 7 milyar dolar tutarında ihracat yaparak, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla, yüzde 2 oranında ihracat artışı yakaladı. İstanbul İhracatçıları, ilk onbir ayda 196 ülke pazarına ürün sattı ve ülke ihracatındaki payı yüzde 5 oldu.

En çok ihracat Irak’a

İstanbul İhracatçı Birlikleri, yılın ilk onbir ayında, değer bazında en fazla ihracatı yaklaşık 519 milyon dolar ile Irak’a gerçekleştirdi. Irak’a en fazla mobilya, kağıt ve orman ürünleri ile kümes hayvanları, hayvansal mamuller satıldı. İİB, Irak’ın ardından değer bazında en fazla Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Rusya’ya ihracat yaptı. İİB tarafından yapılan ihracatta Almanya’ya fındık ve mamulleri ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri; ABD’ye hububat, bakliyat, yağlı tohumlar, mobilya, kağıt ürünleri, Birleşik Krallık’a mobilya, kağıt ve orman ürünleri ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, Rusya’ya ise gemi ve yat ihracatı ön plana çıktı.

İİB, kasım ayında ise yaklaşık 800 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi

İstanbul İhracatçı Birlikleri, kasım ayında, yaklaşık 800 milyon dolar tutarında ihracat yaptı. Birlik, kasımda en fazla ihracatı Rusya, Irak, Almanya, Marshall Adaları ile ABD’ye gerçekleştirdi.

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nden 1 milyar 777 milyon dolarlık ihracat

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR), yılın ilk onbir ayında, 2019’un aynı dönemine kıyasla yüzde 0.2 oranında artışla, 1 milyar 777 milyon dolar tutarında ihracat yaptı. Birlik, kasımda ise, 169.2 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi.

İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nden yüzde 2.8 oranında artış

İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, yılın onbir ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2.8 oranında artışla, toplamda 1 milyar 694 milyon dolar tutarında ihracat yaptı. Birlik, kasım ayında ise ihracatını, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3.5 oranında arttırarak, 177.4 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi.

Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatları Birliği’nden yüzde 27.5 oranında ihracat artışı

Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHİB), yılın ilk onbir ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 27.5 oranında ihracat artışı sağlayarak, yaklaşık 1 milyar 187 milyon dolar tutarında ihracat yaptı. Birlik kasım ayında ise, önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 37.7 oranında artış ile 223 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi.

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nden 654 milyon dolarlık ihracat

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB), yılın ilk onbir ayında 654 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi. Birlik, kasım ayında ise, 2019’un aynı ayına kıyasla yüzde 2.6 oranında artışla 72.6 milyon dolar tutarında ihracat yaptı.

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nden 569.6 milyon doların üzerinde ihracat

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB), yılın ilk onbir ayında, 569.6 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi. Birlik, kasımda ise, 43 milyon dolar tutarında ihracat yaptı.

İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nden yüzde 14.8 oranında ihracat artışı

İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, yılın ilk onbir ayında, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 14.8 oranında artış ile 320 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi. Birlik, kasım ayında ise, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14.2 oranında artışla, 34 milyon dolar tutarında ihracat yaptı.

İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nden yüzde 4.5 oranında artış

İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KUMİB), 2020’nin ilk onbir ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4.5 oranında artış ile 156 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Birlik, kasım ayında ise yaklaşık 16 milyon dolar tutarında ihracat yaptı.

İstanbul İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu, İİB’nin ihracat artışını değerlendirdi. Mutlu, “Covid-19 salgını, tüm dünyaya gıdanın, tarımın ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Türkiye bir tarım ülkesidir ve biz dört mevsim üretim yapabiliyoruz. Bulunduğumuz jeopolitik konum itibari ile çevremizde bulunan pek çok bölgenin tedarik kaynağıyız. Bu en önemli avantajlarımızdan birisi. Dünyadaki birçok rakibimiz ile kıyaslandığında müşterilerin taleplerine göre, çok çabuk değişim ve dönüşüm gerçekleştirebiliyoruz. Pandemi, ucuz tedarikçinin değil, sürdürülebilir tedarikçinin önemini ortaya çıkarttı. Üretim tesislerimizde kullandığımız en ileri teknolojiler ile tüm dünyaya kesintisiz bir şekilde, sürdürülebilir ihracatı sağladık. İstanbul İhracatçıları, pandemiyi fırsata çevirebilmeyi başardı. Pandeminin başında yaşadığımız şoku kısa bir sürede atlatıp, değişim ve dönüşüme ayak uydurarak, tüm dünyaya kesintisiz ihracat yaptık. 2020’nin bitmesine 1 ay kala, tüm dünyayı etkileyen pandeminin olumsuz etkilerine rağmen bu yılı ihracat artışı ile kapatacağımızı öngörmekteyiz” dedi.


Kaynak: İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB)
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik7256 sayılı kanun kapsamında yapılandırdığımız borçlarımızı KDV iadesinden doğan alacaklarımızdan mahsup yapabilir miyiz?
Sonraki İçerikGüncel SGK primlerimizi ödemezsek 7256 sayılı kanun kapsamındaki taksitlendirmemiz bozulur mu?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz