Ana Sayfa Vergi İnşaat Demirinde Güvenli Etiket Bulundurma Zorunluluğuna İlişkin Tebliğ Resmi Gazetede Yayımlandı

İnşaat Demirinde Güvenli Etiket Bulundurma Zorunluluğuna İlişkin Tebliğ Resmi Gazetede Yayımlandı

121
0
3 Ocak 2024 tarihli ve 32418 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İNŞAAT DEMİRİ İZLEME SİSTEMİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 1) ile stoklarında güvenlikli etiket ve/veya güvenlikli işareti olmayan inşaat demiri bulunduranlardan, üretici ve ithalatçılar dışındakilerin bu stoklarını satışa konu edememelerine ilişkin düzenlemenin süresi 31/1/2024 den 30/4/2024’e uzatılmıştır.
Gelir İdaresi Başkanlığınca VUK’nın 257’nci maddesinin verdiği yetkiye istinaden 16 Mart 2023 tarihli ve 32134 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İNŞAAT DEMİRİ İZLEME SİSTEMİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞ’nde inşaat sektöründe faaliyet gösteren mükellefler tarafından kullanılmak üzere inşaat demirinin üretimi veya ithalatından inşaatta kullanım ve
laboratuvar deneyleri dâhil geçen tüm aşamalarda takip edilmesine imkân verecek bir
sistemin İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) kurulmasının uygun bulunduğu belirtilmiştir.
İDİS, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce kurulan veya kurdurulan ve vergi güvenliğini sağlamak amacıyla, üretilen ve ithal edilen inşaat demirinin, özel etiket veya işaretle kimliklendirilmesive ithalat ile üretimden 4708 sayılı YAPI DENETİMİ HAKKINDA KANUN’da yer alan yapı müteahhidi dâhil tüm teslim aşamaları ile laboratuvar test süreçleri de dâhil olmak üzere uygulamalarla izlenmesine, ilgili bilgi sistemlerine veri aktarılmasına ve denetim cihazları ile saha denetimine imkân sağlanmasına dayanan işlemler bütünü olarak tanımlanmaktadır. Söz konusu sistem Darphane tarafından kurulacaktır.
Güvenlikli etiket ve/veya güvenlikli işareti, h er bir inşaat demirinin ve her bir demir bağının üzerine takılacak veya uygulanacak olan, taklit edilemez nitelikteki açık güvenlik unsurları kullanıcılar tarafından, gizli güvenlik unsurları özel uygulama ve/veya denetim cihazları ile tespit edilebilir özelliklere sahip olan ısıya, suya ve darbeye dayanıklı bandrol, pul, barkod, işaret, kod, kupür, damga, sembol gibi özel etiket ve işaretlerin bulunduğu kıymetli damga niteliğindeki materyaldir.
Sistem kapsamında;
a) İnşaat demiri üreten veya ithal eden mükellefler tarafından inşaat demirine güvenlikli etiket ve/veya güvenlikli işaret uygulanması, üretim faaliyetleriyle ilgili temel verilerin izlenmesi ve merkezi sisteme veri aktarılması,
b) Veri girişi/paylaşımı yapılabilen yazılım ve/veya el terminal benzeri cihazlar ve/veya mobil uygulamalar aracılığıyla üretici, ihracatçı, ithalatçı, toptancı, bayi, tüccar, inşaatta kullanım ve laboratuvar deneyleri dâhil teslim işlemlerinin izlenmesi ve takip edilmesi,
c) Darphane tarafından bu işlemlere ilişkin verilerin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığına aktarılması, zorunluluğu getirilmiştir.
Sistem paydaşları sistem kılavuzunda tarif edilen yazılım ve donanımları Darphaneden tedarik etme ve sistemlerine entegre etmekle sorumludurlar. Gerekli yazılım, donanım, sarf ve benzeri sistem unsurlarına ait ücretlendirme Darphanenin www.darphane.gov.tr internet adresinde yayımlanacaktır. Tebliğle getirilen zorunluluklara uymayanlar hakkında 213 sayılı Kanunun ilgili ceza hükümleri uygulanacaktır.
Mevcut inşaat demiri üreten veya ithal edenler ile ihracatçı, toptancı, bayi, tüccar ve yapı müteahhitlerinin 1 Ocak 2024 tarihinden önce İDİS’e geçmeleri zorunludur.
Söz konusu Tebliğin yayımlandığı tarih(16.3.2023)itibarıyla stoklarında güvenlikli etiket ve/veya güvenlikli işareti olmayan inşaat demiri bulunduranlardan, üretici ve ithalatçılar 1/1/2024 tarihinden itibaren, diğerleri ise 31Ocak 2024 tarihinden sonra bu stokları, satışa konu edemeyeceklerdi.
3 Ocak 2024 tarihli ve 32418 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İNŞAAT DEMİRİ İZLEME SİSTEMİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 1) ile stoklarında güvenlikli etiket ve/veya güvenlikli işareti olmayan inşaat demiri bulunduranlardan, üretici ve ithalatçılar dışındakilerin bu stoklarını satışa konu edememelerine ilişkin düzenlemenin süresi 31/1/2024 den 30/4/2024 e uzatılmıştır.
Yapılan yeni düzenleme, İDİS sistemine kayıt olma zorunluluğunu uzatmamakta ve
Tebliğin Geçici 1 inci maddesinin 1 no.lu fıkrası uyarınca; mevcut inşaat demiri üreten veya ithal edenler ile ihracatçı, toptancı, bayi, tüccar ve yapı müteahhitlerinin 1/1/2024 tarihinden önce İDİS’e geçmeleri zorunluluğu süresinde bir uzatım söz konusu olmamıştır.
Ayrıca yapılan bu düzenleme ile inşaat demiri ithalatçılarının ve yurt içinde inşaat demiri üretimi yapanların İDİS sistemi kapsamında gerekli etiketleme, işaretleme sistemlerini Darphane Genel Müdürlüğünce belirlenen şekilde kurma ve 1.1.2024 tarihinden itibaren de ithal veya üretilen inşaat demirlerine güvenlik etiketi/işareti tatbik etme ve inşaat demirlerini güvenlik etiketi/işareti bulunarak satma zorunluluklarını da değiştirmemektedir.
Tebliğ değişikliği aşağıda karşılaştırmalı olarak yer almaktadır.
Tebliğin önceki hali
Geçiş hükmü GEÇİCİ MADDE 1- (1) Mevcut inşaat demiri üreten veya ithal edenler ile ihracatçı, toptancı, bayi, tüccar ve yapı müteahhitlerinin1/1/2024 tarihinden önce İDİS’e geçmeleri zorunludur.(2) Bu Tebliğin yayımlandığı tarih itibarıyla stoklarında güvenlikli etiket ve/veya güvenlikli işareti olmayan inşaat demiri bulunduranlardan, üretici ve ithalatçılar 1/1/2024 tarihinden itibaren, diğerleri ise 31/1/2024tarihinden sonra bu stoklarını satışa konu edemez.
Değişiklik düzenlemesi
MADDE 1- 16/3/2023tarihli ve 32134 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İnşaat Demiri İzleme Sistemi Uygulama Genel Tebliğinin geçici 1 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “31/1/2024” ibaresi “30/4/2024” olarak değiştirilmiştir. MADDE 2- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 3- Bu Tebliğ hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.
Tebliği son hali
Geçiş hükmü GEÇİCİ MADDE 1- (1) Mevcut inşaat demiri üreten veya ithal edenler ile ihracatçı, toptancı, bayi, tüccar ve yapı müteahhitlerinin1/1/2024 tarihinden önce İDİS’e geçmeleri zorunludur.(2) Bu Tebliğin yayımlandığı tarih itibarıyla stoklarında güvenlikli etiket ve/veya güvenlikli işareti olmayan inşaat demiri bulunduranlardan, üretici ve ithalatçılar 1/1/2024 tarihinden itibaren, diğerleri ise 30/4/2024 tarihinden sonra bu stoklarını satışa konu edemez.
Tebliğ değişikliği yayımı tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

3 Ocak 2024 ÇARŞAMBA

Resmî Gazete Sayı : 32418
TEBLİĞ

Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan:

İNŞAAT DEMİRİ İZLEME SİSTEMİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 1)

MADDE 1- 16/3/2023 tarihli ve 32134 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İnşaat Demiri İzleme Sistemi Uygulama Genel Tebliğinin geçici 1 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “31/1/2024” ibaresi “30/4/2024” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 2- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Tebliğ hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.


Kaynak: Resmi Gazete, TÜRMOB Sirküler,
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikTrendyol yemek üzerinden verilen siparişler için yazar kasadan fiş kesebilir mi?
Sonraki İçerik2024 Temerrüt Faiz Oranı %48 Olarak Açıklandı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz