Ana Sayfa Çalışma Hayatı İflas eden şirketler çalışanlarına kıdem ve ihbar tazminatı öder mi?

İflas eden şirketler çalışanlarına kıdem ve ihbar tazminatı öder mi?

2701
0

İşçi ihbar süresini kullanmadan işi bırakırsa işverene ödeyeceği ihbar tazminatı konusunda tutar net mi olmalı yoksa brüt mü?

İşçiden alınan ihbar tazminatı tutar 649 hesaba gelir kayıt edilir. Net brüt kavramı olmaz.

 

Brüt maaşım 15.000 TL. İşten ayrılırken kıdem tazminatı tavanı geçen tutar için ücretlendirme yapabilir miyim?

İşveren tarafından kıdem tazminatı tavan miktarının üzerinde bir ödeme yapılması halinde tavan miktarını aşan kısmı için gelir vergisi ve sigorta priminin hesaplanması gerekmektedir.

 

Firmamız iflas etti. İflas masası kuruldu. İflas nedeniyle çalışanlara kıdem tazminatı hesaplanıyor ancak ihbar tazminatı ödenir mi?

İşçinin iflas nedeniyle işine son verilmesi halinde işçinin kıdem ve ihbar tazminatı hakları bulunmaktadır.

İş sözleşmelerinin devamı önem arz etmektedir.

İş sözleşmesinin işveren tarafından haklı bir neden (derhal fesih) olmaksızın feshedilebilmesi için, işverenin işçiye işyerindeki kıdemine göre, ya belli bir süre önceden bildirimde bulunması veya bu süreye ait ücreti peşin olarak ödemesi gereklidir.

Uygulamada, bu düzenlemeye ihbar süresi ve ihbar tazminatı denilmektedir.

Belirsiz süreli iş sözleşmesini haklı bir sebebi olmaksızın ve usulüne uygun bildirim süresi tanımadan fesheden tarafın karşı tarafa ödemesi gereken tazminat ihbar tazminatı olarak adlandırılmaktadır.

İş Kanunu’na göre tarafların iş sözleşmesini sonlandırmak isteklerini diğer taraf bildirmek zorunluluğu bulunmaktadır. Böylece tarafların söz konusu dönemde zararlarını azaltacak faaliyet yürütmeleri mümkün olabilecektir.

İş sözleşmesini feshetmek isteyen tarafın durumu bir müddet önce diğer tarafa bildirmesine feshi ihbar denir.

İhbar süresi, işletmedeki düzen ve işleyişin sağlanması bakımından önemli olduğu kadar, işçi açısından da önemlidir. İşçi gelir kaybına uğramamak için ihbar önellerinde günlük iki saatlik iş arama izinlerini kullanarak iş arayabileceği gibi, bildirim sürelerine uyulmaması durumunda da bu süreye ait ücreti işveren tarafından ödenecektir.

Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin ne zaman sona ereceği belli olmadığından ihbar süresiyle amaçlanan, tarafların sürpriz fesihlerden zarar görmelerini engellemektir.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikYıllar İçinde Türkiye’nin Dış Borç Stoku
Sonraki İçerikÜcretleri ile ilgili beyanname verenler asgari geçim indiriminden faydalanabilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz