Ana Sayfa Muhasebe Hangi kazançlar gelir vergisine tabi değildir?

Hangi kazançlar gelir vergisine tabi değildir?

1981
0

YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ VERİLMEYEN HALLER

2018 YILI GELİRLERİ İÇİN

GELİRİN TÜRÜ İLGİLİ MADDE BEYAN DURUMU
Kurumlardan elde edilen kar payları (Karın sermayeye ilavesi suretiyle elde edilenler hariç) Md. 75/1, 2, 3, Md.22, Md.86 Kar payının yarısı düşüldükten sonra toplam 2018 Gelirleri 34.000 TL’yi  aşıyorsa tamamı beyan edilecektir.
Kıyı bankacılığından (off-shore bankacılık) elde edilen faiz gelirleri Md.75/7,Md.86/1-d 2018 için 1.800 TL’yi  aşarsa, tamamı beyan edilecektir.
193 sayılı G.V.Kanunun indirim oranı uygulamasına yönelik 76’ncı maddesinin ikinci fıkrası 1/1/2006 tarihinden itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere 5281 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılmakla birlikte, anılan Kanunun geçici 67 nci maddesinin dokuzuncu fıkrası hükmü gereğince 1/1/2006 tarihinden önce ihraç edilen her nevi tahvil ve Hazine bonolarından elde edilen gelirlerin vergilendirilmesinde 31/12/2005 tarihinde yürürlükte olan hükümler esas alınacağından, indirim oranı uygulaması bahsi geçen menkul kıymet gelirleri için devam etmektedir.

 

Md.75/5 İndirim oranı; 213 sayılı Kanuna göre o yıl için tespit edilmiş olan yeniden değerleme oranının, aynı dönemde Devlet tahvili ve Hazine bonosu ihalelerinde oluşan bileşik ortalama faiz oranına bölünmesi suretiyle tespit edilmekte olup, 213 sayılı Kanun hükümlerine göre 2018 yılı için tespit edilmiş olan yeniden değerleme oranı % 23,73’tür. Bu dönemde Devlet tahvili ve Hazine bonosu ihalelerinde oluşan bileşik ortalama faiz oranı ise % 16,90’dır. Buna göre, 2018 yılında elde edilen bir kısım menkul sermaye iradının beyanında uygulanacak indirim oranı (%23,73 / %16,90=) % 140,41 olmaktadır.

Bu oranlar dikkate alındığında, 2018 yılı gelirlerine uygulanacak indirim oranı birden büyük çıkmaktadır.

 

Bu kapsamda, 2018 takvim yılında elde edilen menkul sermaye iratlarından,

 

1/1/2006 tarihinden önce ihraç edilmiş olan ve 193 sayılı Kanunun 75 inci maddesinin ikinci fıkrasının (5) numaralı bendinde sayılan her nevi tahvil ve Hazine bonosu faizleri ile Toplu Konut İdaresi ve Özelleştirme İdaresince çıkarılan menkul kıymetlerden sağlanan gelirler indirim oranının birden büyük olması dolayısıyla beyan edilmeyecektir. Dövize, altına veya başka bir değere endeksli menkul kıymetler ile döviz cinsinden ihraç edilen menkul kıymetlerden elde edilen menkul sermaye iratlarının ve ticari işletmelere dâhil kazanç ve iratların beyanında indirim oranı uygulanmamaktadır.

 

193 sayılı Kanunun geçici 67 nci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca, anılan Kanunun 75 inci maddesinin ikinci fıkrasının (7), (12) ve (14) numaralı bentlerinde yazılı menkul sermaye iratları 1/1/2006 tarihinden itibaren nihai olarak tevkifat yoluyla vergilendirilmekte olup bu gelirlerin beyanı ve bu gelirlere indirim oranı uygulanması söz konusu değildir.

 

Adi komandit şirketlerin, komanditer ortağının elde ettiği kar payı Md.75/2 Tutarı ne olursa olsun beyan edilecektir.
Hisse senetleri ve tahvillerin vadesi gelmemiş kuponlarının satışından elde edilen bedeller Md.75/8 Tutarı ne olursa olsun beyan edilecektir.
İştirak hisselerinin sahibi adına henüz tahakkuk etmemiş kar paylarının devir ve temliki karşılığında alınan para ve ayınlar Md.75/9 Tutarı ne olursa olsun beyan edilecektir.
Her çeşit senetlerin iskonto edilmesi karşılığında alınan iskonto bedelleri Md.75/10 Tutarı ne olursa olsun beyan edilecektir.
Kurumlar Vergisi Kanunu uyarınca yıllık veya özel beyanname veren dar mükellef kurumların, indirim ve kazancından hesaplanan kurumlar vergisi ve fon payı düşüldükten sonra kalan kısım Md.75/4 Hiçbir şekilde beyana tabi değil
Kesintiye tabi tutulmuş mevduat faizleri Md.75/7 Hiçbir şekilde beyana tabi değil
Faizsiz olarak kredi verenlere ödenen kar payları ile kar ve zarar ortaklığı belgesi karşılığı ödenen kar payları ve özel finans kurumlarınca kar ve zarara katılma hesabı karşılığında ödenen kar payları Md.75/12 Hiçbir şekilde beyana tabi değil
Repo gelirleri Md.75/14 Hiçbir şekilde beyana tabi değil
Menkul kıymet yatırım fonlarının katılma belgelerine ödenen kar payı Md.75/1 Hiçbir şekilde beyana tabi değil
Tüzel kişiliği haiz emekli sandıkları, yardım sandıkları ile emeklilik ve sigorta şirketleri tarafından ayrılanlara yapılan ödemeler Md.75/15 Hiçbir şekilde beyana tabi değil
Ücret Geliri Md.86/1-a Tek işverenden elde edilmesi koşuluyla hiçbir şekilde beyana tabi değil
Telif kazancı Md.18 Hiçbir şekilde beyana tabi değil
Serbest bölgelerde elde edilen kazanç 3218 sayılı Kanun Md.6 5810 Sayılı Kanunun 7.maddesi ile 3218 Sayılı Kanunun Geç.3.maddesindeki şartlara göre.
Gayri Menkullerin iktisap tarihinden itibaren 5 yıl içinde satılanlar Mük.Md. 80 Yİ-ÜFE oranında yükseltilmiş maliyet ile kıyaslanacak, kazancın 2018 için 12.000 TL’yi aşması durumunda beyan edilecek (12.000 TL istisna edilecek)

 

 

 

 

 

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Türkiye’de gelir vergisi mükellefi olmayan ancak bir Ltd.Şti. ortağı olan kişinin Amerika’daki kazancını Türkiye’de beyan etmesine gerek var mı?

 

Basit usulden Gelir vergisine geçtikten sonra mevcut servis aracını satan kişi kdv ödeyecek mi?

 

Gelir vergisi mükellefi şahsına aldığı gayrimenkulü şirkete kiraya verirse fatura düzenlemek zorunda mı?

 

2019 Ücretli Çalışanlar İçin Gelir Vergisi Tarifesi Belli Oldu Mu?

 

2019 Gelir Vergisi Tarifesi ve Örnek Hesaplama Tablosu

 

 

Önceki İçerikMesken kira geliri elde ettiğim gayrimenkulün bir bölümünü Home Office olarak kullanılırsa kiracı gelir vergisi stopajı hesaplamak zorunda mıdır?
Sonraki İçerik“Bilmek akılsal bir etkinliktir…”Thomas Aquinas KİMDİR?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz