Ana Sayfa Vergi Halka açık olmayan anonim şirketlerde kâr dağıtım stopaj oranı nedir?

    Halka açık olmayan anonim şirketlerde kâr dağıtım stopaj oranı nedir?

    100
    0

    Halka açık olmayan anonim şirketlerde kâr dağıtım stopaj oranı nedir?

    Halka açık veya açık olmayan tüm şirketlerde kar dağıtımında %10 oranında GV stopajı uygulanır.


    Halka Açık Olmayan Anonim Şirketlerde Kâr Dağıtım Stopajı Oranı

    Halka açık olmayan anonim şirketlerde, ortaklara dağıtılan kâr üzerinden %10 oranında kâr dağıtım stopajı kesintisi yapılır. Bu kesinti, dağıtılabilir kârdan yapılır ve stopaj yoluyla kesilen vergiler, muhtasar beyanname ile vergi dairesine beyan edilir.

    Kâr dağıtım stopajı, ortaklara dağıtılan kârın vergilendirilmesi amacıyla yapılır. Bu kesinti, ortakların gelir vergisinden sorumlu tutulması yerine, anonim şirketin vergilendirilmesi yoluyla yapılır.

    Halka açık olmayan anonim şirketlerde, kâr dağıtım stopajı kesintisi, şirketin dağıtılabilir kârının hesaplanması ile başlar. Dağıtılabilir kâr, şirketin vergi öncesi kârı üzerinden, vergi, fon ve benzeri kesintilerin yapılmasından sonra kalan tutardır.

    Dağıtılabilir kâr hesaplanması sonrasında, kâr dağıtım stopajı kesintisi, dağıtılabilir kâr üzerinden %10 oranında yapılır. Kâr dağıtım stopajı kesintisi, anonim şirket tarafından ortaklara yapılan kâr ödemesinden düşülerek ortaklara ödenir.

    Kâr dağıtım stopajı kesintisi ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler:

    • Kâr dağıtım stopajı kesintisi, dağıtılabilir kâr üzerinden yapılır.
    • Kâr dağıtım stopajı kesintisi, %10 oranındadır.
    • Kâr dağıtım stopajı kesintisi, muhtasar beyanname ile vergi dairesine beyan edilir.

    Halka açık olmayan anonim şirketlerde kâr dağıtım stopajı kesintisi, ortaklara dağıtılan kârın vergilendirilmesi amacıyla yapılan bir işlemdir. Bu kesinti, anonim şirketin vergilendirilmesi yoluyla yapılır.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikMükerrer indirilen KDV için düzeltme beyanı mı verilecek?
    Sonraki İçerikSağlık sigortası primlerinin % kaçı ücret bordrosunda matrahtan indirim konusu yapılabilir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz