Ana Sayfa TTK Gemi Kaptanı Gemideki Eşyaları Satabilir mi?

    Gemi Kaptanı Gemideki Eşyaları Satabilir mi?

    2168
    0

    1- GEMİ KAPTANI GEMİDEKİ EŞYALARI SATABİLİR Mİ?
    TTK 1112’nci maddede yazılı hâller dışında kaptan, ancak yolculuğun devamı için zorunluluk bulunduğu takdirde, eşya üzerinde onu satmak, rehnetmek veya kullanmak suretiyle tasarrufta bulunabilir.

    2- GEMİ KAPTANI PARA İHTİYACI İÇİN GEMİDEKİ MÜŞTEREK AVARYALARDAN HANGİSİ TERCİH EDEBİLİR?
    Kaptan, para ihtiyacı müşterek avaryadan kaynaklanmış olup da bunu karşılamak için değişik önlemlerden birine başvurabilecek durumda bulunuyor ise, bunlardan ilgililere en az zarar verecek olanını seçmek zorundadır.

    3- GEMİDE MÜŞTEREK AVARYA BULUNMAMASI HALİNDE KAPTAN PARA İHTİYACI İÇİN NE GİBİ ÖNLEMLER ALABİLİR?
    Müşterek avarya hâli bulunmadığı takdirde, kaptan, sadece, para ihtiyacı başka yolla karşılanamıyorsa veya diğer önlemlerin alınması donatan yönünden katlanılamayacak bir zararın doğmasına sebebiyet verecekse, eşyayı satabilir, rehnedebilir veya diğer bir şekilde eşya üzerinde tasarrufta bulunabilir.

    4- KAPTANIN YAPTIĞI İŞLEMLER GEMİ SAHİBİNİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ NELERDİR?
    4.1-
    Kaptan eşya üzerinde TTK 1116’ncı maddede yazılı olduğu şekilde tasarruf ettiği takdirde, donatan, bundan zarar gören yükle ilgili kişilerin uğradıkları zararı tazmin ile yükümlüdür.
    4.2- Donatanın ödeyeceği tazminat hakkında TTK 1186’ncı madde hükmü uygulanır. Eşyanın satışı sonucunda elde edilen net satış bedeli TTK 1186’ncı maddede yazılı değeri aşarsa, onun yerine net satış bedeli geçer.

    ***Kaptanın, TTK 1112, 1114, 1115 ve 1117’nci maddelere göre yaptığı hukuki işlemlerin geçerli olup olmadığı, 1105 inci maddenin ikinci fıkrasına göre belirlenir.

    Kaynak: Türk Ticaret Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikKredi Garanti Fonundan kredi destekleri ile ilgili haber var! – 1 Ocak 2018
    Sonraki İçerikKimler Serbest Meslek Erbabı Sayılırlar?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz