Ana Sayfa Muhasebe Emlakçı komisyon ödemeleri gider kaydedilir mi?

    Emlakçı komisyon ödemeleri gider kaydedilir mi?

    1954
    0

    Kurumlar vergisi mükellefi olan şirket adına alınan bir gayrimenkul için emlakçının kesmiş olduğu emlak komisyon bedeli gider yazılabilir mi?

    Gider yazılır.

    Maliyete yazılır ise 50 senede itfa edilir.


    Özelge: İnşaat denetim işlerine ilişkin olarak emlak komisyoncularına ödenen komisyonların gider kaydedilmesi hk.

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

     

    Sayı

    :

    B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK 8-85

    01/02/2011

    Konu

    :

    Komisyon ödemelerinin kazancın tespitinde gider kaydı

     

     

    İlgide kayıtlı dilekçenizde, … Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün … vergi kimlik numarasında kayıtlı mükellefi olarak yapı denetim işi ile iştigal ettiğinizi belirterek, emlak komisyoncuları aracılığıyla  getirilen işler için  bu şahıslara adres, pafta, ada ve parsel belirtilmek suretiyle düzenlenen faturalara istinaden  komisyonculara ödediğiniz komisyon tutarlarının  kurum kazancınızın tespitinde gider olarak kaydedilip kaydedilemeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinde kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı ve safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

    Gelir Vergisi Kanununun “Bilanço Esasında Ticari Kazancın Tespiti” başlıklı 38 inci maddesinde ise;

    “Bilanço esasına göre ticari kazanç, teşebbüsdeki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müsbet farktır. Bu dönem zarfında sahip veya sahiplerce:

    1. İşletmeye ilave olunan değerler bu farktan indirilir;

    2. İşletmeden çekilen değerler ise farka ilave olunur.

    Ticari kazancın bu suretle tespit edilmesi sırasında, Vergi Usul Kanununun değerlemeye ait hükümleri ile bu kanunun 40 ve 41 inci maddeleri hükümlerine uyulur.”

    hükümlerine yer verilmiştir.

    Buna göre, tespit edilecek kurum kazancından Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 8 inci maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu’nun 40 ıncı maddesinde yer alan giderler indirilebilecektir.

    Gelir Vergisi Kanunu’nun 40 ıncı maddesinde safi kazancın tespit edilmesinde indirilecek giderler sayılmış olup, maddenin (1) numaralı bendinde ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin safi kazancın tespitinde indirim konusu yapılabileceği hüküm altına alınmıştır.

    Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler, Gelir Vergisi Kanunu’nda ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nda sayılan kanunen kabul edilmeyen giderler dışında kalan ticari organizasyona bağlı olarak yapılan giderlerdir ve bunlara işletme gideri de denebilir.

    Bir masrafın genel gider adı altında masraf yazılabilmesi için, genel giderlerin ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılmış olması, masrafla iş arasında açık, güçlü bir illiyet bağının mevcut olması ve masrafın işin önemi ölçüsünde yapılmış bulunması gerekmektedir.

    Bu hüküm ve açıklamalara göre, faaliyetiniz çerçevesinde emlak komisyoncuları tarafından getirilen inşaat denetim işlerine  ilişkin olarak adres, pafta, ada ve parsel belirtilmek suretiyle düzenlenen fatura mukabili bu komisyonculara yaptığınız komisyon ödemelerinin kurum kazancınızın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.

     


    Kaynak: GİB, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTürkiye’den yurt dışına psikolog hizmeti veren hekim %50 vergi istisnasından yararlanabilir mi?
    Sonraki İçerikVergi incelemesi sonucu savunma alınmadan mali müşavire müteselsil sorumluluk yüklenebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz