Ana Sayfa Vergi Devir alınan firmanın devreden KDV sini kullanabilir miyiz?

    Devir alınan firmanın devreden KDV sini kullanabilir miyiz?

    Şİrket devrinde devredilen şirketin KDV si

    395
    0

    Devir aldığımız firmanın KDV alacağı mevcuttur. Bünyemize kattığımız firmanın KDV alacağını firmamız tarafından tahsili veya mahsubu mümkün müdür?

    3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun; 17/4-c maddesinde, Gelir Vergisi Kanunu’nun 81 inci maddesinde belirtilen işlemler ile Kurumlar Vergisi Kanununa göre yapılan devir ve bölünme işlemlerinin (Bu kapsamda vergiden istisna edilen işlemler bakımından KDV Kanununun 30 uncu maddesinin (a) bendi hükmü uygulanmaz. 

    İşlem sonunda faaliyetini bırakan, bölünen veya infisah eden mükelleflerce yüklenilen ve indirilemeyen vergiler, faaliyete başlayan veya devir ve bölünme sonrasında devredilen veya bölünen kurumların varlıklarını devralan mükellefler tarafından mükerrer indirime yol açmayacak şekilde indirim konusu yapılır.) KDV’den istisna olduğu hüküm altına alınmıştır. 

    Devrolan firmanın KDV iade alacağı, bu bilanço kalemini devralan şirketinize intikal edecek olup, devir edilen Şirketin KDV iade alacağının firmanızın vergi ve sosyal güvenlik kurum borçlarına mahsubu veya iadesi mümkündür.

    3065 – KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU

    Madde 17

    4. Diğer İstisnalar:

    c) Gelir Vergisi Kanununun 81 inci maddesinde belirtilen işlemler ile aynı maddenin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde yazılı şartlar dahilinde adi ortaklıkların sermaye şirketine dönüşmesi işlemleri ve Kurumlar Vergisi Kanununa göre yapılan devir ve bölünme işlemleri (Bu kapsamda vergiden istisna edilen işlemler bakımından Katma Değer Vergisi Kanununun 30 uncu maddesinin (a) bendi hükmü uygulanmaz. İşlem sonunda faaliyetini bırakan, bölünen veya infisah eden mükelleflerce yüklenilen ve indirilemeyen vergiler, faaliyete başlayan veya devir ve bölünme sonrasında devredilen veya bölünen kurumların varlıklarını devralan mükellefler tarafından mükerrer indirime yol açmayacak şekilde indirim konusu yapılır.),


    Kaynak: İsmmmo, GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSerbest meslek mensubu işyerinin bir bölümünü başka bir vergi mükellefine kiralarsa elde edeceği kira için serbest meslek makbuzu düzenlenmeli midir?
    Sonraki İçerikSabit kıymetimizde yer alan taşıtımız için ne zamana kadar yeniden değerleme yapabiliriz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz