Ana Sayfa Vergi Belediye tıbbi atık işletme hakkının belediyenin iştirakine kiraya verilmesi KDV’ye tabi midir?

Belediye tıbbi atık işletme hakkının belediyenin iştirakine kiraya verilmesi KDV’ye tabi midir?

645
0

Toplanan tıbbi atıkların tahakkuk bedeli üzerinden Belediyeye ödenen komisyonun KDV tevkifatına tabi olup olmadığı

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, Malatya Büyükşehir Belediye Encümeninin kararıyla %100 hissesi anılan Belediyeye ait olan Şirketinizin, Belediyeye ait tesiste tıbbi atıkların toplanması, taşınması ve sterilizasyonu işini devraldığı, Belediye ile Şirketiniz arasındaki sözleşmeye göre kiralama bedeli olarak yıllık 45.000 TL + toplanan tıbbi atıkların tahakkuk bedelinin %25’inin Belediyeye ödeneceği ifade edilerek, Belediyeye ödenecek %25’lik kısma tevkifat uygulanıp uygulanmayacağı konusunda Başkanlığımızdan görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

-1/1 inci maddesinde, Türkiye’de ticarî, sınaî, ziraî faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin, 1/3-f maddesinde ise Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiralanması işlemlerinin KDV’ye tabi olduğu,

-9 uncu maddesinde, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları vergi alacağının ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verildiği

hüküm altına alınmıştır.

KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.1.) bölümünde tevkifat uygulayacak alıcılar, (I/C-2.1.3.2.) bölümünde de tevkifat kapsamındaki hizmetler ile bu hizmetlere uygulanacak tevkifat oranlarına ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.

Buna göre, Malatya Büyükşehir Belediyesine ait sterilizasyon tesisinin tıbbi atıkların toplanması, taşınması ve sterilizasyonu işinin Şirketinize devri (Yıllık 45.000,00 + toplanan tıbbi atıkların tahakkuk bedelinin %25’i), işletme hakkının kiraya verilmesi mahiyetinde olduğundan, KDV Kanununun 1/3-f maddesi gereğince KDV’ye tabi olup, söz konusu işlem tevkifat kapsamına alınan işlemlerden olmadığından, işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır.

 

 


Kaynak: GİB – KDV Özelge – 30.04.2020 – 40247694-130[1-2018-2]-E.11405 Malatya Vergi Dairesi Başkanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Kısmi KDV Tevkifatında İade Uygulaması

Büyük ve Küçükbaş Hayvan Etlerinin Tesliminde KDV Tevkifatı Uygulanacak mı?

Ağaç ve Orman Ürünleri Tesliminde KDV Tevkifatı Uygulaması

Pamuk, Tiftik, Yün ve Yapağı İle Ham Post ve Deri Teslimlerinde KDV Tevkifatı Uygulaması

Metal, Plastik, Lastik, Kauçuk, Kâğıt ve Cam Hurda ve Atıklardan Elde Edilen Hammadde Tesliminde…

Hurda ve Atık Tesliminde KDV Tevkifatı Uygulaması

 

Önceki İçerikBasit usule tabi mükellefler fatura düzenleyebilir mi?
Sonraki İçerikBasit usulden gerçek usule geçen mükellef önceden aldığı taksinin KDV’sini indirim konusu yapabilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz