Ana Sayfa Vergi Araç kiralama firmaları sıfır aldığı binek otomobillerin ÖTV’lerini indirim konusu yapabilir mi?

    Araç kiralama firmaları sıfır aldığı binek otomobillerin ÖTV’lerini indirim konusu yapabilir mi?

    Oto kiralama faaliyetinde kullanılan binek otomobile ait ödenen ÖTV'nin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı

    4554
    0

    Rent-a-car faaliyetini yürüten bir limited şirket sıfır kilometre bir araç alımı yapacak ve alacağı aracı yine hizmetinde kullanacak. Bu aracın ÖTV ile ilgili durumu nedir? ÖTV maliyete mi atmamız gerekiyor, yoksa gider konusu mu yapıyoruz?

    Ödenen ÖTV mükellefin tercihine göre tamamı gider olarak da kayıtlara alınır veya tamamı aracın maliyetine eklenir.

    Özelge: Oto kiralama faaliyetinde kullanılan binek otomobiline ait ÖTV’nin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hk.

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

       
    Sayı : B.07.1.GİB.4.41.15.01-ÖTV-2011/3-219 29/12/2011
    Konu : Oto kiralama faaliyetinde kullanılan binek otomobile ait ödenen ÖTV’nin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı  

     

    İlgide kayıtlı özelge talebiniz ile oto kiralama (rent a car) faaliyeti ile iştigal ettiğiniz belirtilerek, kiralama faaliyetinde kullanmak üzere satın aldığınız binek araçlara ilişkin ödemiş olduğunuz  ÖTV’nin indirim veya iade konusu yapılıp yapılamayacağı hakkında Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

    4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin 1/b bendinde, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabının bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV’ye tabi olduğu hükme bağlanmıştır. Aynı Kanunun “Verginin İndirimi” başlıklı 9 uncu maddesine göre, ÖTV’ye tabi malların yer aldığı listedeki başka bir malın imalinde kullanılması halinde ödenen verginin, Maliye Bakanlığınca belirlenen esaslara göre ödenecek vergiden indirilmesi mümkün bulunmaktadır.

    Öte yandan 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 269 uncu maddesinin 3 üncü bendinde, gemiler ve diğer taşıtların gayrimenkuller gibi maliyet bedeliyle değerleneceği, 270 inci maddesinde de mükelleflerin özel tüketim vergilerini maliyet bedeline ithal etmekte veya genel giderler arasında göstermekte serbest oldukları hüküm altına alınmıştır.

    Bu hükümlere göre ÖTV uygulamasında verginin indirimi, ancak ÖTV’ye tabi malların yer aldığı listedeki başka bir malın imalinde kullanılması halinde mümkündür. Dolayısıyla faaliyetinizin kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olsa dahi, taşıt araçlarının alımında yüklendiğiniz  ÖTV’nin indirim veya iade konusu yapılmasına imkan bulunmamaktadır. İşletmeniz faaliyetlerinde kullanılan araçların alımında ödemiş olduğunuz ÖTV’nin maliyet veya gider unsuru olarak dikkate alınabileceği tabiidir.


    Kaynak: ismmmo, GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİhracatı yapılan ürünler için alınan e-arşiv faturayı iptal edebilir miyiz?
    Sonraki İçerikGeçmişe dönük faydalanılmayan SGK teşviklerinden faydalanabilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz