Ana Sayfa Vergi Altın alım ve satımı için yetki belgesi alınması zorunlu mudur?

    Altın alım ve satımı için yetki belgesi alınması zorunlu mudur?

    Altından mamul ziynet eşyası ile sikke altınların kredi kartı ile veya sair surette vadeli satışında KDV matrahı.

    373
    0

    Toptan kırtasiye işiyle uğraşan mükellefim aynı zamanda ek olarak altın alım satımı işi de yapmaya başladı. Herhangi bir yetki belgemiz yoktur. VUK385 ve vuk 535 nolu tebliğlerde bahsedilen kıymetli maden alım satım belgesi düzenleme zorunluluğumuz var mıdır?

    Altın ticareti yapılabilmesi için yetki belgesi alınması zorunludur.


    Altından mamul ziynet eşyası ile sikke altınların kredi kartı ile veya sair surette vadeli satışında KDV matrahı.

    Sayı: B.07.1.GİB.4.16.16.02-130[ I-14-244]-31

    Tarih: 18/02/2016

    T.C.

    GELİR İDARESİ   BAŞKANLIĞI

    BURSA VERGİ   DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    (Mükellef   Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü)

    Sayı:45404237-130[ I-14-244]-3118/02/2016
    Konu:Altından mamul ziynet eşyası ile sikke altınların   kredi kartı ile veya sair surette vadeli satışında KDV matrahı. 

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, kuyumculuk ve mücevherat perakende satışı ile iştigal ettiğiniz belirtilerek, altından mamul ziynet eşyası ile sikke altınların kredi kartı veya sair surette vadeli olarak satışında; satış bedeline vade farkı olarak ilave edilen tutarın tamamı üzerinden mi yoksa katma değer vergisinden (KDV) istisna olan külçe altın bedeline isabet eden kısım düşülmek suretiyle kalan miktar üzerinden mi KDV hesaplanacağı hususunda görüş talep edilmektedir.

             3065 sayılı KDV Kanununun;

             – 17/4-g maddesinde, külçe altın, külçe gümüş, kıymetli taşlar (elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci, kübik, virconia) teslimlerinin katma değer vergisinden istisna olduğu,

             – 23/e maddesinde, altından mamul veya altın ihtiva eden ziynet eşyaları ile sikke altınların teslim ve ithalinde matrahın, külçe altın bedeli düşüldükten sonra kalan miktar olduğu,

             – 20 nci maddesinde,  teslim ve hizmet işlemlerinde matrahın bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olduğu, bedel deyiminin ise malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan veyahut bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade ettiği,

             -24/c maddesinde, vade farkı, fiyat farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerlerin matraha dahil olduğu,

             hükme bağlanmıştır.

             KDV Genel Uygulama Tebliğinin;

             (III/A-4.2.1) bölümünde;

                “4.2.1. Altından Mamul Eşya

             3065 sayılı Kanunun (17/4-g) maddesi gereğince külçe altın teslimleri dahilde ve ithalde KDV’den istisna edilmiştir. Ancak, altından mamul veya altın ihtiva eden ziynet eşyaları ile sikke altınların teslim ve ithali KDV’ye tabi bulunmaktadır.

             Söz konusu mamullerin teslim ve ithalinde ise matrah, 3065 sayılı Kanunun (23/e) maddesi gereğince, külçe altın bedeli düşüldükten sonra kalan miktardır.

             İthalat veya dahilden satın alma yoluyla temin edilen külçe altından bizzat imal edilen veya fason olarak imal ettirilen veya teslim edildiği şekilde satın alınan ziynet eşyası ile sikke altınların tesliminde, satış bedelinden teslim konusu mamulün bünyesinde yer alan külçe altının, Borsa İstanbul’da işlem yapılan son resmi işgününde külçe altın için oluşan kapanış fiyatı esas alınmak ve satılan mamulün ayarı göz önünde tutulmak suretiyle tespit edilen has bedeli düşüldükten sonra kalan miktar, KDV’nin matrahı olacaktır. Borsada işlem gerçekleşmeyen günler için söz konusu eşyalar ile sikke altınların bünyesinde yer alan külçe altına isabet eden tutarın hesaplanmasında da borsada işlem yapılan en son resmi işgününde oluşan kapanış fiyatının esas alınacağı tabiidir.

             Diğer taraftan, külçe altından (hurda altın dahil) altın mamulü veya altın ihtiva eden eşya imalatı ile uğraşanların yaptıkları işler karşılığında aldıkları ücretler üzerinden ayrıca KDV hesaplayacakları tabiidir.”

             (III/A.5.2) bölümünde,

                “5.2.Vade Farkları

             3065 sayılı Kanunun (24/c) maddesine göre, teslim ve hizmet işlemlerine ait faturada ayrıca gösterilen vade farkları matraha dahil edilir ve işlemin tabi olduğu KDV oranı üzerinden vergilendirilir.

             Öte yandan, vadeli işlemlerde bedelin zamanında ödenmemesi nedeniyle ortaya çıkan yeni vade farkları da vadeli satışa konu teslim ve hizmete ilişkin matrahın bir unsuru olduğundan, bu vade farklarının ayrıca fatura edilmesi ve vadeli satışa konu teslim veya hizmetin yapıldığı tarihte bu işlemlerin tabi olduğu oran üzerinden KDV hesaplanarak, vade farkı faturasının düzenlendiği döneme ilişkin beyannamede beyan edilmesi gerekmektedir.”

             düzenlemeleri yer almaktadır.

             Buna göre, altından mamul ziynet eşyası ile sikke altınların tesliminde KDV matrahı, toplam satış bedelinden külçe altın bedeli düşüldükten sonra kalan tutardır. Bu eşyaların, kredi kartı ile veya sair surette vadeli satışında, KDV matrahı olarak belirlenen tutara isabet eden vade farkı üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik7326 sayılı kanun kapsamındaki matrah artışı taksitlerinin bir tanesi geç ödenirse matrah artışı bozulur mu?
    Sonraki İçerikNoterden satışı yapılan firmanın faturası kaç gün içerisinde düzenlenmelidir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz