Ana Sayfa Vergi Aile yardımı SGK ve Gelir Vergisinden muaf mıdır?

    Aile yardımı SGK ve Gelir Vergisinden muaf mıdır?

    728
    0

    2021 yılı aile yardımı 357,75 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücret bordroda BRÜT olarak mı bildirilir? 

    İşverenin çalışanlarına “Çocuk Zammı/Yardımı” ve “Aile Zammı/Yardımı” adı altında yaptığı yardımların her dönem devletçe belirlenen oranlarda SGK ve Gelir Vergi istisnaları bulunmaktadır. Çocuk Yardımı hem SGK hem de gelir vergisinden belirtilen oranlara kadar muaf tutulurken, aile yardımının sadece SGK matrahında istisnası vardır. Aile yardımı ve çocuk yardımı üzerinden damga vergisi istisnası bulunmamaktadır. İşçiye ödenen bu yardımlar üzerinden damga vergisi hesaplanarak ödenmelidir. 

    SİGORTA PRİMLERİNİN HESABINA ESAS KAZANÇLARDAN İSTİSNA TUTULACAK YEMEK PARASI, ÇOCUK ZAMMI VE AİLE ZAMMI (YARDIMI) TUTARLARI (5510 Sayılı K. Md. 80) 5510 Sayılı Kanun’un 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalıların

    – Yemek Parası 01.01.2021- 31.12.2021 Tarihleri Arasında; 119,25 TL x %6 = 7,16 TL (Günlük) 

    – Çocuk Zammı (Bir Çocuk İçin): 01.01.2021- 31.12.2021 Tarihleri Arasında; 3.577,50 TL x %2 = 71,55 TL (Aylık) 

    – Aile Zammı (Yardımı): 01.01.2021- 31.12.2021 Tarihleri Arasında; 3.577,50 TL x %10 = 357,75 TL (Aylık) tutarındaki kazançları prime esas kazanca dahil edilmeyecektir. 

    NOT: Azami iki çocuk için istisna uygulanacak olup fazlası ile tespit edilen miktarın üstü prime tabi tutulur.


    Kaynak: ismmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikGüvenlik amaçlı inşaat alanının çevrilmesinde kullanılan malzemeler direkt gider yazılabilir mi?
    Sonraki İçerikBir belge olmadan müşterilerimizin cari hesaplarında artış ve azalış yapabilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz