Ana Sayfa Mevzuat Dış ticaret istatistiklerinin üretilmesi ve açıklanması aşamalarında GTB’nin rolü nedir?

Dış ticaret istatistiklerinin üretilmesi ve açıklanması aşamalarında GTB’nin rolü nedir?

716
0

Dış ticaret istatistiklerinin üretilmesi ve açıklanması aşamalarında GTB’nin rolü nedir?

 

Türkiye İstatistik Kanunu’na göre, ulusal ve uluslararası alanda ihtiyaç duyulan resmi istatistikler, ilgili tüm kurum/kuruluşların katkılarıyla beş yıllık süreler için hazırlanan “Resmi İstatistik Programı” (RİP) yoluyla planlanarak üretilmektedir.

Bakanlığımız ve Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ortak açıklanan dış ticaret istatistiklerine ilişkin veriler gümrük beyannameleri yoluyla elde edilmektedir. Bu veriler Bakanlığımız ve TÜİK tarafından analiz edilerek TÜİK’e paylaşılmaktadır. Analiz işlemleri; belirli verilerin istatistiklere dâhil edilmesi, hariç tutulması, hatalı kayıtların düzeltilmesi ve yapılan bu çalışmaların sonuçlarının raporlanmasıdır.

TÜİK, resmi dış ticaret istatistiklerini Resmi İstatistik Programı çerçevesinde ulusal veri yayımlama takviminde belirtilen tarih ve saat itibarıyla açıklamaktadır.

 

 


Kaynak: Ticaret Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Serbest Bölgedeki E-Fatura Kayıtlı Kullanıcısı Olan Alıcı Firmaya Faturanın Teslimi Nasıl Olacaktır?

Konsinye İhracatlarda E-Fatura Kullanılır mı?

 

 

Önceki İçerikMenkul Kıymet İstatistikleri – 26.04.2019
Sonraki İçerikHaftalık Para ve Banka İstatistikleri – 26.04.2019

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz