Ana Sayfa Vergi E-Defter kayıtlarına 10’ar günlük kayıtlarımızı tek bir yevmiye kaydı ile işleyebilir miyiz?

    E-Defter kayıtlarına 10’ar günlük kayıtlarımızı tek bir yevmiye kaydı ile işleyebilir miyiz?

    1279
    0
    2021 yılında zorunlu E-DEFTER mükellefi olduk. 
    Aynı gün içinde düzenlediğimiz 20 adet satış faturalarımızı muhasebeleştirirken, tek bir yevmiye fişi yapabiliyor muyuz? 
    Biz satıcı firmaya ödeme yaparken, sanal pos üzerinden kredi kartı ile, taksitli çekim yaptırarak ödeme yapıyoruz. Kullandığımız aynı banka kredi kartından A FİRMASINA ve B FİRMASINA aynı gün ödeme yaptığımızda bunun yevmiye fişini e defterde nasıl yapacağız?

    Yevmiye maddesine konu olan her işlemin tek yevmiye maddesinde gösterilmesi esastır. 

    Fatura kaydına istinaden açıklama Bilindiği üzere e-Defter uygulamasında faturaların, “18. Belge Tipi” başlığında açıklandığı gibi her bir fatura ayrı bir yevmiye maddesinde olacak şekilde kaydedilmesi gerekmektedir. 

    Ancak e-Arşiv kullanıcısı olmak şartıyla abonelik esasına göre çalışan firmalar ve kargo şirketleri ile yazılı talep üzerine Başkanlıkça uygun görülen sektörlerde faaliyet gösteren mükellefler e-defter uygulaması ile ilgili belirlenmiş olan diğer düzenlemelere uymak koşulu ile birden fazla faturayı kapsayacak şekilde yevmiye kaydı düzenleyebileceklerdir. 

    Bu şekilde yapılan kayıtta belge tipi “other”, belge açıklaması “e-Arşiv fatura icmali” olacaktır ve bu icmalin numarası ve tarih bilgisinin de yevmiye maddesinde gösterilmesi zorunludur. Ayrıca, bu icmalin earşiv raporu formatında ve aynı içerikte olması ayrıca mali mühür ya da elektronik imza ile imzalanarak elektronik ortamda muhafaza edilmesi zorunludur. 


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikPetrol ürünleri ithalatında ÖTV ve KDV ödenir mi?
    Sonraki İçerikTicaret Sicili Belgeleri Tüm Türkiye’de Elektronik Ortamda Temin Edilebilecek

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz